Ga naar de inhoud
Droogte en toenemende vraag

Waterbedrijven waarschuwen: in toekomst dreigt tekort aan drinkwater

Ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / GinoPress

Het landelijke watertekort op de korte termijn is dan misschien sinds vorige week voorbij, dat betekent niet dat er geen zorgen zijn over de toekomst. Waterbedrijven waarschuwen dat 'het watersysteem tegen zijn grenzen aanloopt' door droogte, verzilting en vervuiling van drinkwaterbronnen. En drinkwater voor die nog voor 2030 te bouwen 900.000 woningen? Ook dat wordt lastig.

"Dat er water uit de kraan komt lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet", schrijven Nederlandse waterbedrijven in een nieuwe notitie. Dat meldt NRC vandaag.

Toekomstige generaties opzadelen

"De beschikbaarheid van water voor de drinkwatervoorziening staat onder druk. Daarnaast verslechtert de kwaliteit van de drinkwaterbronnen door vervuiling van landbouw, industrie en huishoudens", schrijven de bedrijven. "Toekomstige generaties dreigen te worden opgezadeld met een minder zekere levering van betrouwbaar drinkwater."

Landelijk
Lees ook:
Landelijk watertekort voorbij, nog wel beperkingen van kracht

Deze zomer kampte Nederland met een landelijk watertekort. Vorige week was dat voorbij, maar de problemen voor de lange termijn zijn volgens de waterbedrijven ook nu 'urgent'.

Ruimtelijke ordening

Waterbeheer moet hoger op de prioriteitenlijst komen te staan als het gaat om ruimtelijke ordening, stellen zij. Nu duurt het vaak nog lang voordat een provincie of het Rijk een vergunning verleent om bijvoorbeeld een waterwinlocatie uit te breiden.

Ook de ambitie van het kabinet om voor 2030 nog 900.000 woningen te bouwen baart de waterbedrijven zorgen. Zij zeggen 'niet te kunnen garanderen' dat al deze huizen op tijd een drinkwateraansluiting krijgen.

Zelf
Lees ook:
Zelf water oppompen populair door droogte, maar zo verstandig is dat niet