Ga naar de inhoud
Extern onderzoek

Hartpatiënten kregen medicijn voor studie, arts wist van niets

Het Isala Ziekenhuis

Een aantal hartpatiënten van het Isala Ziekenhuis in Zwolle deden zonder overleg met de eigen arts mee aan een studie naar een bloedverdunner. Dat meldt het ziekenhuis in Zwolle op basis van een extern onderzoek.

In juni werd bekend dat twee cardiologen van het ziekenhuis verdachten zijn in een fraudeonderzoek van het Openbaar Ministerie. De twee waren nauw betrokken bij wetenschappelijke hartstudies. Begin juli meldde het ziekenhuis dat de zorg voor patiënten niet in gevaar zou zijn.

Onderzoek naar studies

Er werd een onafhankelijke Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI) ingesteld om onderzoek te te doen naar de studies. De commissie is nu met een aantal tussentijdse bevindingen gekomen, die los zouden staan van het strafrechtelijke onderzoek naar de twee cardiologen. 

Medisch
Lees ook:
Medisch specialisten verdacht van corruptie bij hulpmiddelen

Bij één studie is geconstateerd dat 'patiënten toegevoegd zijn aan de studie zonder overleg met de hoofdbehandelaar van de patiënt'. Het gaat om een studie over het medicijn rivaroxaban, een antistollingsmiddel, dat de patiënten voor het onderzoek toegediend kregen.

Studies blijven opgeschort

De artsen van de patiënten zijn hierover nu alsnog geïnformeerd. Zij gaan beoordelen of de patiënten het medicijn nog nodig hebben. Die worden daar binnen twee weken over geïnformeerd.  

Het ziekenhuis verlengt het eerdere besluit om de studies op te schorten. "Dit betekent dat er geen nieuwe cardiologische studies worden opgestart en dat geen nieuwe patiënten in lopende studies worden opgenomen."