Ga naar de inhoud
Onderzoek naar ongeluk

Ontspoorde trein botste mogelijk op spoorstaaf: 'Gelukkig geen slachtoffers'

De trein die vannacht een spoorstaaf raakte. Beeld © ANP

Volgens ProRail-topman John Voppen is het een geluk dat bij de ontsporing van een intercity vannacht in Limburg geen slachtoffers zijn gevallen. "Ik wil dat tot op de bodem wordt uitgezocht hoe dit heeft kunnen gebeuren." De trein botste mogelijk op een los stuk spoorstaaf.

De spoorstaaf is te zien op beelden die rondgaan op internet. "De politie doet onderzoek naar hoe die daar terecht is gekomen en of de aanrijding hiermee de oorzaak was van de ontsporing", zegt spoorbeheerder ProRail.

Uit de rails

Het voorste deel van de intercity liep uit de rails. In de trein zaten ongeveer 250 reizigers. Een tegemoetkomende trein waarin ongeveer 15 passagiers zaten, strandde ook. Door de ontsporing lag het treinverkeer tussen Weert en Roermond tot vanmiddag 14.30 uur plat.

Trein
Lees ook:
Trein met honderden passagiers ontspoord bij Weert

In een verklaring laten NS en ProRail weten opgelucht te zijn dat bij de ontsporing geen gewonden zijn gevallen. Voppen vraagt zich in zijn reactie af wat er is gebeurd. "Een trein ontspoort nota bene, waardoor veel overlast en schade is ontstaan." ProRail geeft aan dat behalve de spoorbeheerder en vervoerder NS ook instanties als de politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoek doen.

De ontspoorde trein is weer op het spoor gezet, ook wel hersporen genoemd, en kon zelfstandig wegrijden. Het spoor raakte beschadigd, maar niet zo erg dat er geen treinverkeer veilig overheen kan rijden.