Ga naar de inhoud
In Den Haag

Vierde verdachte ontvoeringspoging Belgische minister opgepakt

Vincent Van Quickenborne. Beeld © Shutterstock

De Nederlandse politie heeft op verzoek van België een vierde verdachte aangehouden voor de verijdelde ontvoering van de Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Het Nederlandse Openbaar Ministerie meldt dat het gaat om een 21-jarige Nederlander. Hij werd rond 15.00 uur aangehouden op straat in Den Haag.

Gisteren werden al drie Nederlanders van 20, 29 en 48 jaar aangehouden in Den Haag en Leidschendam. De Belgische politie had ze gevolgd vanaf het huis van Van Quickenborne in Kortrijk tot aan de Nederlandse grens. Bij het huis hadden ze een auto achtergelaten. Daarin zijn volgens Belgische media een automatisch geweer en flessen met benzine gevonden.

Drugscriminelen

De VRT meldde gisteravond al dat het mogelijk zou gaan om een poging tot ontvoering. Drugscriminelen zouden Van Quickenborne, die tevens vicepremier is, willen ruilen tegen een gedetineerde, aldus de zender. Volgens de VRT houdt de politie er rekening mee dat de opdrachtgevers 'drugsbaronnen in het buitenland' zijn.

Drie
Lees ook:
Drie Nederlanders aangehouden voor bedreigen Belgische minister

De minister is onder verhoogde beveiliging geplaatst. Een woordvoerder van het Belgische federale parket laat weten dat de jongste aanhouding daar geen verandering in brengt. Of er nog meer verdachten worden gezocht, wilde hij niet zeggen. België heeft Nederland gevraagd de vier mannen die zijn aangehouden over te dragen.

'In het nauw gedreven'

Van Quickenborne zelf legde ook de link met de criminaliteit in een bericht dat hij op Instagram plaatste. "Laat mij duidelijk zijn: de mensen die hierachter zitten, bereiken het tegenovergestelde van wat ze beogen. Het sterkt mij in de overtuiging dat we moeten blijven strijden."

De criminelen 'voelen zich in het nauw gedreven', schrijft de minister. "Dat gevoel is terecht. Want we zullen de strijd tegen de georganiseerde misdaad blijven voeren, met meer mankracht en middelen dan vroeger."