Ga naar de inhoud
Gaswinning

52 schademeldingen na aardbeving in Groningen

Archieffoto van de schade van een eerdere beving in Groningen Beeld © ANP

Bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) zijn vandaag 52 schademeldingen binnengekomen nadat eerder op de dag een flinke aardbeving was bij Uithuizermeeden.

In twee gevallen moest er direct een veiligheidsinspectie worden gedaan omdat de situatie werd ingeschat als mogelijk acuut gevaarlijk. In beide situaties waren er geen aanvullende maatregelen nodig, meldt het instituut. 

Getroffen gebied

22 van de 52 meldingen komen vanuit huizen die in het getroffen gebied liggen, meldt het IMB. De andere dertig meldingen komen van plaatsen iets verderop, waarvan het de verwachting is dat de beving van vandaag geen effect heeft gehad.

Dat er toch schades uit dat gebied worden gemeld, komt omdat er elke dag nieuwe meldingen bijkomen, ook van recent ontdekte schades die mogelijk zijn veroorzaakt door eerdere bevingen. 

Schade in Gronings dorpje na aardbeving: torenhaan dreigt af te breken

01:16

De beving van vandaag had een kracht van 2.7 en werd niet veel later gevolgd door een stevige naschok met een kracht van 1.7. De beving vond plaats op een diepte van 3 kilometer.

Uithuizen

De afgelopen weken werden al verschillende bevingen gerapporteerd met Uithuizen als epicentrum. Zo was er een met een kracht van 2.3 op 9 september, op 28 augustus was er een met een kracht van 1.3 en op 19 augustus een met een magnitude van 1.9.

Twee
Lees ook:
Twee aardbevingen in Groningse Uithuizermeeden: kracht van 2.7 en 1.7

In het gebied komen vaker aardbevingen voor, als gevolg van de gaswinning. De zwaarste beving tot nu toe was op 16 augustus 2012, bij Huizinge. Die had een kracht van 3.6.