Ga naar de inhoud
Schademeldingen komen binnen

Twee aardbevingen in Groningse Uithuizermeeden: kracht van 2.7 en 1.7

Archieffoto. Beeld © ANP

Bij Uithuizermeeden, in het noorden van Groningen, zijn vanmiddag twee aardbevingen geweest. De eerste had een kracht van 2.7 op de schaal van Richter, de tweede 1.7.

De eerste beving vond rond 12.20 uur plaats, meldt het KNMI. Ongeveer een uur later (rond 13.47 uur) was de tweede. Beide bevingen vonden plaats op een diepte van 3 kilometer.

De afgelopen weken werden al verschillende bevingen gerapporteerd met Uithuizen als epicentrum. Zo was er een met een kracht van 2.3 op 9 september, op 28 augustus was er een met een kracht van 1.3 en op 19 augustus een met een magnitude van 1.9.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zegt in een reactie: "Gaswinning in Groningen is gevaarlijk. Dat blijkt met deze bevingen weer. Daarom gaat het Groningenveld vanaf volgende maand op de waakvlam, en wil het kabinet de gaskraan dichtdraaien in 2023, uiterlijk 2024."

Aardbeving
Lees ook:
Aardbeving van 2,3 bij Groningse Uithuizen: 'Doffe dreun en gekraak'

In het gebied komen vaker aardbevingen voor, als gevolg van de gaswinning. De zwaarste beving tot nu toe was op 16 augustus 2012, bij Huizinge. Die had een kracht van 3.6.

Veiligheidsregio Groningen spreekt van een 'enorme knal'. "De schrik zit er weer goed in." Volgens de veiligheidsregio zorgt de beving opnieuw voor schade aan huizen.

'Hele huis trilde'

Op Twitter zeggen meerdere mensen de beving gevoeld te hebben, zoals Els Smits in het gehucht Doodstil onder Uithuizen.

Berry Haan zegt dat het in Uithuizermeeden een 'enorme donder en aardbeving' was. "Hele huis trilde, ramen, planten verschoven." Ook veel anderen in de omgeving melden zich via sociale media.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.