Ga naar de inhoud
Stuk frisser

Morgen wordt een lichtpuntje, in een verder flink natte week

Beeld © ANP

Behoorlijk wat regen vandaag, en dat zal ook de komende week het geval zijn. Morgen is er wel een klein lichtpuntje: "Het wordt dan best een mooie dag."

Vandaag is het eigenlijk in het hele land een natte bedoening. Er hangen veel buien dankzij een lagedrukgebied dat precies boven ons land zit.

Het
Lees ook:
Het waren een paar droge dagen, maar de herfst komt snel terug

"De buien tollen rond boven Nederland", zegt Philippe Schambergen van Buienradar. "Op sommige plekken plenst het, op andere plekken is het vooral druilerig."

 

Die regen schuift heel langzaam weg, verwacht Schambergen. Vanuit het noordwesten klaart het dan op. Dat kan wel even duren: in Limburg is het waarschijnlijk pas morgenochtend droog.

Morgen: mooie dag

Morgen wordt het dan 'even wat stabieler' weer, oftewel: we krijgen even een mooie dag. "De temperatuur ligt op zo'n 17 graden. Het wordt niet strakblauw, er zijn wel stapelwolken. Veel wind zal er waarschijnlijk niet staan."

Vanaf het begin van de nieuwe werkweek wordt het dan weer minder. De zon gaan we weinig zien: op maandag worden nul zonuren verwacht, de rest van de week zal het niet veel meer dan twee zijn.

Kouder dan gemiddeld

De temperatuur zakt ook een stuk onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Dat gemiddelde is 18 graden, terwijl het in de eerste helft van de week niet warmer dan 13 graden zal worden.

Schambergen verwacht ook veel regen. "Aan de kust valt meer dan 50 millimeter, in het binnenland zo'n 30. Dat is niet extreem veel, maar wel een prima hoeveelheid in een week."

Aan de kust regent het sowieso vaker in de herfst. In deze video leggen we uit waarom: 

Dit is waarom het aan de kust zo veel regent in de herfst

02:01
Het is weer herfst en dan denken we al snel aan veel regen. Dat is ook waar, maar het regent niet in het hele land evenveel.

Goed voor de natuur

Een prima hoeveelheid, want het water is nog steeds heel welkom. Er is in ons land geen sprake meer van een watertekort, maar we zitten wel één fase daaronder: dreigend watertekort. "Voor de natuur is dit heel fijn."

In de tweede helft van de week loopt de temperatuur weer wat op. Volgend weekend zou het lokaal weer 20 graden kunnen worden.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore