Ga naar de inhoud
Verdachte in witwasonderzoek

Jumbo-topman Frits van Eerd treedt tijdelijk terug als directeur

Jumbo-topman Frits van Eerd. Beeld © ANP

Frits van Eerd treedt tijdelijk terug als algemeen directeur van Jumbo. Hij is een van de mensen die wordt verhoord in een onderzoek van het Openbaar Ministerie naar witwaspraktijken.

Vorige week deed de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD in het kader van een witwasonderzoek invallen bij onder meer de woning van Van Eerd en het hoofdkantoor van Jumbo. Ook werd de Jumbo-topman verhoord.

Verdachte

Van Eerd behoort tot de negen verdachten in het onderzoek. Hij zat enkele dagen vast. Inmiddels is hij vrij, maar blijft verdachte in de zaak.

Kan
Lees ook:
Kan verhoorde Frits van Eerd aanblijven als topman Jumbo?

Het besluit om zich tijdelijk terug te trekken is besloten na overleg met zijn familie en de raad van commissarissen, meldt Jumbo in een verklaring. "Dit is in het belang van Jumbo en maakt het ook mogelijk voor Frits om zich volledig te concentreren op zijn persoonlijke situatie." 

Bedrijfsvoering

Volgens de supermarktketen heeft zijn terugtreden gevolgen voor de aansturing van Jumbo. Daarover verwacht het bedrijf binnenkort meer te kunnen mededelen. De dagelijkse bedrijfsvoering is momenteel in handen van het directieteam.

100.000 werknemers

Jumbo is, na Albert Heijn, de grootste supermarktketen van Nederland. Het concern telt ruim 700 winkels in Nederland en België, samen goed voor een omzet van bijna 10 miljard euro. Het bedrijf met 100.000 werknemers is volledig in handen van de familie Van Eerd.

Alle aandelen in de supermarktketen zijn in handen van vader Karel en zijn kinderen Frits, Colette en Monique van Eerd. 

Dit
Lees ook:
Dit is het imperium van Frits van Eerd

Het witwassen gebeurde volgens het OM via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport. Daarnaast is er een verdenking van btw-fraude in de autohandel.

Partijen in de sportwereld die worden gesponsord door Jumbo gaven eerder aan het justitieel onderzoek af te wachten. "Voorzichtigheid is hier op z'n plaats, we wachten tot de feiten op tafel liggen. We hebben contact gehad met Jumbo; de directievoering en marketing lopen gewoon door", zei manager Raymond Vermeulen van de door het supermarktbedrijf gesponsorde Formule 1-coureur Max Verstappen daarover.