Ga naar de inhoud
Vaccinatiebereidheid

Mensen willen herhaalprik vooral bij nieuwe coronavariant

Vaccinatielocatie in Tiel. Beeld © ANP

Mensen willen de nieuwe herhaalprik tegen het coronavirus vooral krijgen als er een nieuwe variant opduikt waarvan patiënten zieker worden. Ook als het aantal ziekenhuisopnames toeneemt en uitstel van reguliere zorg dreigt, neemt de vaccinatiebereidheid toe.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft voor de 21e keer onderzocht wat mensen vinden van coronamaatregelen en -vaccinaties. De uitkomsten zijn vandaag naar buiten gebracht. Het onderzoek is van 7 tot en met 11 september uitgevoerd onder 34.283 mensen.

Een grote onderzoeksgroep, maar niet per se niet representatief voor Nederland. Het gaat om een cohortstudie: dit onderzoek is geschikt om patronen over de tijd te bestuderen. Het RIVM gebruikt deze cijfers dus vooral om te kijken of de bereidheid stijgt of daalt - dat zou dan iets kunnen zeggen over de veranderingen in de Nederlandse populatie als geheel. 

Herhaalprikken

Voor de nieuwste enquête is onder meer gekeken naar de herhaalprikken. Die worden sinds afgelopen maandag gegeven. Elke Nederlander van 12 jaar en ouder die de eerste prikken heeft gehad, komt ervoor in aanmerking. Ouderen, zorgmedewerkers en mensen met medische risico's krijgen voorrang. De extra inenting moet de afweer van mensen versterken, voor het geval er in het najaar of de winter een nieuwe coronagolf komt.

Nieuw
Lees ook:
Nieuw malariavaccin blijkt zeer effectief: 'Maar we zijn er nog niet'

Vaccinatiebereidheid kan stijgen

Van de ondervraagden is 72 procent van plan de prik te halen, met name ouderen. Zo'n 16 procent wil dat niet, en 12 procent weet het nog niet. Stel dat er een variant komt die mensen zieker maakt dan de omikronvariant die nu rondgaat, stijgt de vaccinatiebereidheid naar 84,5 procent. Als het aantal ziekenhuisopnames toeneemt en de reguliere zorg misschien uitgesteld moet worden, is ongeveer 80 procent bereid zich te laten vaccineren.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe coronavaccinatie in de herfst voor iedereen vanaf 12 jaar

Kwart heeft vertrouwen in aanpak

Uit de enquête komt verder naar voren dat ongeveer een kwart van de deelnemers vertrouwen heeft in de aanpak van de overheid. Dat is iets meer dan bij het vorige onderzoek in juni, maar minder dan het onderzoek daarvoor in maart.

In 2020 had ongeveer 70 procent vertrouwen in de overheid. Ongeveer een op de zeven mensen denkt dat Nederland het coronavirus momenteel beter aanpakt dan andere landen. Mensen willen vooral dat de overheid meer communiceert over de plannen.