Ga naar de inhoud
Verspreking?

OM kijkt naar opmerking Derksen over 'liquideren' FVD-leider Baudet

November 2018: er was een tijd dat het allemaal koek en ei was tussen Johan Derksen en Thierry Baudet Beeld © ANP / Jeroen Jumelet

De opmerking van Johan Derksen over het 'liquideren' van Thierry Baudet kan nog een juridisch staartje krijgen. De politicus meldde het incident bij het Openbaar Ministerie, en dat gaat nu onderzoeken of er sprake is van een strafbare uiting.

Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om een standaardprocedure als er melding wordt gemaakt van bedreiging van een politicus.

Is aangifte doen zinvol?

Het OM zal Baudet na het onderzoek informeren of het, naar de mening van justitie, zinvol is om aangifte tegen Derksen te doen. 

Ook als het Openbaar Ministerie een negatief advies geeft, kan de Forum voor Democratie-leider alsnog besluiten tot aangifte. Het OM kan niet zeggen hoelang het onderzoek naar aanleiding van de melding duurt.

Derksen zei in de uitzending van Vandaag Inside van woensdag dat hij vond dat Baudet geliquideerd moest worden. Direct na zijn opmerking zei Derksen, na een wat lacherige reactie van presentator Wilfred Genee, dat het een verspreking was. Derksen bedoelde naar eigen zeggen 'dat ze Baudet uit de Kamer moeten schoppen'.

Bekijk hier het fragment:

Een dag later zei hij ervan overtuigd te zijn dat Baudet geen schijn van kans maakt als hij besluit aangifte te doen.

Derksen zei ook heel verbaasd te zijn dat er ophef was ontstaan over zijn opmerking. Hij weigert dan ook excuses te maken aan Baudet.

Bijdrage
Lees ook
Bijdrage Baudet vol complottheorieën: 'Hij wil twijfel zaaien over alles'