Ga naar de inhoud
Gerechtshof

Spaanse chauffeur truckdrama Nieuw-Beijerland had sporen cocaïne in zijn bloed

De truck wordt na uitgebreid onderzoek weggesleept Beeld © ANP

De Spaanse chauffeur die in Nieuw-Beijerland inreed op een groep bewoners, had een concentratie cocaïne in zijn bloed, blijkt uit toxicologisch onderzoek. Toch blijft de man voorlopig op vrije voeten, maar hij moet zich van het gerechtshof wel houden aan bijzondere voorwaarden.

Bij het truckdrama kwamen zeven mensen om het leven, onder wie een ongeboren kind.

Ook zat er een omzettingsproduct in het bloed van de verdachte. De vraag of er sprake is geweest van een epileptische aanval bij de verdachte is op dit moment nog onderwerp van onderzoek, meldt het hof.

Internationaal arrestatiebevel

Mocht de chauffeur zich niet aan de bijzondere voorwaarden houden, die onder andere behelzen dat hij aan alles rond deze zaak moet meewerken en moet verschijnen op de inhoudelijke zitting van zijn strafzaak, dan volgt er een internationaal arrestatiebevel tegen hem.

Een van die voorwaarden is ook dat de man geen enkel gemotoriseerd of elektrisch voertuig zal besturen, oordeelt het hof in dit hoger beroep. Dat was aangevraagd door het Openbaar Ministerie, dat het niet eens was met de opheffing van de voorlopige hechtenis van de man. 

Het hof gaf het OM gelijk, maar vond dat de persoonlijke omstandigheden van de chauffeur zwaarder wegen dan het strafvorderlijke belang om hem in hechtenis te nemen. Daarom hoeft hij voorlopig niet de cel in.

Chauffeur
Lees ook
Chauffeur truckdrama Nieuw-Beijerland voelt zich slachtoffer: 'Had dood kunnen zijn'

Zelf slachtoffer

De 45-jarige vrachtwagenchauffeur had eerder deze maand in de Spaanse media laten weten dat hij ten tijde van het ongeluk een epileptische aanval had. Hij zegt zich daardoor niks meer te kunnen herinneren van wat er is gebeurd.

De man zei in het interview met El Español zichzelf juist ook als slachtoffer te zien. Hij had zelf ook om kunnen komen bij het ongeval, stelt hij.

Het hof kwam tot deze voorwaarden:

  • Dat de verdachte, ingeval hij wegens het feit, waarvoor de voorlopige hechtenis is bevolen, tot andere dan vervangende hechtenis mocht worden veroordeeld, zich aan de tenuitvoerlegging daarvan niet zal onttrekken;
  • Dat de verdachte aan iedere oproeping in deze zaak vanwege justitie of politie gevolg zal geven en aanwezig zal zijn tijdens de inhoudelijke terechtzitting in deze zaak;
  • Dat de verdachte zich gedurende de schorsing niet aan een strafbaar feit zal schuldig maken;
  • Dat de verdachte van iedere adreswijziging tevoren zal kennisgeven aan het Openbaar Ministerie in Spanje en in Nederland;
  • Dat de verdachte, indien de opheffing van de schorsing mocht worden bevolen, zich niet aan de tenuitvoerlegging van het bevel tot voorlopige hechtenis zal onttrekken;
  • Dat de verdachte ten behoeve van het vaststellen van zijn identiteit medewerking verleent aan het nemen van één of meer vingerafdrukken of een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de identificatieplicht ter inzage aanbiedt.
  • Dat de verdachte geen gemotoriseerde/elektrische voertuigen zal besturen.
  • Dat de verdachte zo nodig mee zal werken aan een reclasseringsrapport en (gedragskundig) onderzoek, behandeling of begeleiding, indien daartoe wordt besloten.

Bron: rechtspraak.nl

Bekijk ook - Rody zag truckdrama gebeuren: 'Dacht dat mijn zoontje eronder lag'

01:26
"Ik moest eronder, ik moest kijken of mijn zoon er lag."