Ga naar de inhoud
Miljoenen keren bekeken

Lubachs satirische filmpje over referenda Oekraïne al miljoenen keren bekeken

In bezette Oekraïense gebieden zijn vandaag referenda van start gegaan over aansluiting bij Rusland. Cabaretier Arjen Lubach maakte daarover woensdagavond een satirisch filmpje, dat al miljoenen keren bekeken is.

Het filmpje heeft zeker ook Russische kijkers bereikt, vooral dankzij een bericht op Twitter van RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens. Het item is in het bericht van Koens alleen al 1,1 miljoen keer bekeken.

Aansluiting bij Nederland

Lubach bepleit in zijn filmpje dat er ook een referendum wordt gehouden over aansluiting van Rusland bij Nederland, vanwege de lange historische banden tussen de twee landen.

Bekijk hier het filmpje:

"Onze koning Willem IV is ook jullie koning", claimt het filmpje. "Want in 1816 trouwde Anna Paulowna, de dochter van tsaar Paul I, met Willem II, de voorouder van Willem IV." Hierna wordt de foto getoond van Willem-Alexander en Máxima die in 2014, tijdens de Winterspelen in Sotsji, een biertje dronken met president Poetin.

Wonen in Voorschoten

Ook voert Lubach in zijn filmpje als argument aan dat Maria, de dochter van Poetin, lange tijd in Voorschoten woonde. "Want geloof me, daar woon je niet voor je lol, maar wel voor je echte moederland!" 

Het succes van het satirische item valt ook op in het buitenland; Belgische media berichtten er al over.

'America First'

Het referendumfilmpje is het grootste onlinesucces van Lubach sinds hij begon met De Avondshow, bevestigt producent Human Factor TV.

In het verleden had Lubach, die toen nog het programma Zondag met Lubach maakte, een grote hit met het America First, Netherlands Second-filmpje. Deze werd zelfs tientallen miljoenen keren bekeken:

Referenda in oosten en zuiden Oekraïne

  • In bezette Oekraïense gebieden zijn referenda begonnen over aansluiting bij Rusland. De Oekraïense regering en haar westerse bondgenoten zien die volksraadplegingen als een schijnvertoning waarvan de uitslag al vaststaat.
  • De referenda worden gehouden in Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson. Het stemmen duurt tot dinsdag. Door de volksraadplegingen kan Rusland zo'n 15 procent van het Oekraïense grondgebied formeel annexeren. In gebieden waar gestemd kan worden, zijn veel inwoners gevlucht en wordt ook nog gevochten.
  • Russische media hebben bericht dat vanwege de tijdsdruk en het gebrek aan apparatuur niet elektronisch gestemd kan worden. De autoriteiten zouden aanvankelijk van deur naar deur gaan om stembiljetten op te halen. Pas op de slotdag worden stembureaus geopend.
  • Het is niet de eerste keer dat dergelijke referenda worden gehouden. Dat gebeurde ook in aanloop naar de annexatie van het schiereiland De Krim in 2014. Daar stemde volgens de officiële uitslag zo'n 97 procent van de kiezers voor aansluiting bij Rusland.
  • Inlijving van Oekraïense gebieden door Rusland kan leiden tot verdere escalatie van het conflict in het Oost-Europese land.