Ga naar de inhoud
1900 klachten

Ombudsman onderzoekt klachten over racisme bij Ongehoord Nederland

Ongehoord Nederland-voorzitter Arnold Karskens. Beeld © ANP / Bart Maat

De ombudsman van de NPO, Margo Smit, start een onderzoek naar mogelijk racistische uitlatingen in een uitzending van de omroep Ongehoord Nederland. Aanleiding zijn de bijna 1900 klachtenmails die zij afgelopen week kreeg over een uitzending van Ongehoord Nieuws.

Niet eerder kreeg de ombudsman zo veel klachten in korte tijd, laat ze weten. Voor het onderzoek staat normaal gesproken een termijn van drie maanden. Daarop volgt een publicatie.

Mishandelingen

De klachten gaan over een veelbesproken item over racisme in de uitzending van vorige week donderdag. Hierin werd een collectie internetvideo’s getoond waarin zwarte mensen witte mensen aanvielen en mishandelden. Daarbij werd geen context gegeven over de locatie of de aanleiding.

Volgens presentatrice Raisa Blommestijn wilde het programma hiermee 'een op sociale media minder belicht aspect van racisme' tonen. Zij sprak over 'blanken die door negers in elkaar worden geslagen'.

Ongekend
Lees ook:
Ongekend aantal klachten over racistisch item Ongehoord Nederland

Veel mensen beschuldigden de omroep daarop van racisme en discriminatie. Ook zijn bij de ombudsman meldingen gedaan van het aanzetten tot haat. Maar er waren ook mails waarin juist complimenten werden geuit over de uitzending.

De maat is vol

De ombudsman is, volgens de gebruikelijke procedure, bezig met het doorsturen van de klachten aan Ongehoord Nederland. De omroep krijgt dan de kans hierop te reageren. Eerder stelde de ombudsman naar aanleiding van het grote aantal klachten de vraag 'of de handhavers – dat zijn de NPO, het Commissariaat voor de Media en het ministerie – zich hier verder over zullen buigen'.

Ongehoord Nederland kreeg van meer kanten kritiek. Zo veroordeelden alle andere omroepen die deel uitmaken van de NPO het item en stelden ze dat het 'onwaardig' was voor de publieke omroep. Vandaag gaf directeur Peter Kuipers van KRO-NCRV aan dat voor hem de maat vol is; hij pleit ervoor Ongehoord Nederland uit het omroepbestel te gooien.

NPO-bestuursvoorzitter
Lees ook:
NPO-bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang beveiligd na bedreiging