Ga naar de inhoud
Perspectief voor boeren

Bemiddelaar Remkes presenteert rapport over stikstof op 5 oktober

Johan Remkes sprak eind augustus met boerenorganisaties. Beeld © ANP / Robin Utrecht

Het rapport over de stikstofgesprekken tussen de regering en boerenorganisaties wordt door bemiddelaar Johan Remkes op woensdag 5 oktober gepresenteerd.

Het rapport wordt met spanning tegemoetgezien in beide kampen, omdat het belangrijk is voor het vormgeven van concrete maatregelen rond het stikstofbeleid voor de toekomst. Het kabinet wil de uitstoot van stikstof flink reduceren, wat betekent dat de agrarische industrie in Nederland flink moet inkrimpen.

Spanning in kabinet

Niet alleen de boeren zijn kritisch over de stikstofplannen van het kabinet, ook van binnenuit klonk een tegengeluid: CDA-leider en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra maakte zijn twijfels over het beleid kenbaar. In een interview gaf hij aan dat de deadline van 2030 voor het halveren van de stikstofuitstoot 'niet heilig' is voor zijn partij.

Voor coalitiegenoot D66 is dit doel, dat in het regeerakkoord staat, juist heel belangrijk. De uitspraken van Hoekstra leidden tot een spoeddebat in de Kamer. Ook gaf het spanning tussen de regeringspartijen. Premier Mark Rutte zei dat het interview tijdelijk 'terzijde geschoven' is in afwachting van het rapport van Remkes.

Weer
Lees ook:
Weer tegenvaller voor de boeren: streep door emissiearme stal

De boeren zijn ook in afwachting van een brief van het kabinet waarin de maatregelen worden beschreven om hen perspectief te geven voor de toekomst. Deze brief is uitgesteld, omdat het kabinet de conclusies van Remkes wilde afwachten.

Het vertrek van toenmalig landbouwminister Henk Staghouwer, die verantwoordelijk was voor de 'perspectiefbrief', zal volgens premier Mark Rutte geen verdere vertraging opleveren. Een opvolger voor Staghouwer is er nog niet. Voormalig landbouwminister en huidig minister voor Armoedebestrijding Carola Schouten neemt zijn taken over.

Uitnodiging geweigerd

Vertegenwoordigers van boeren zijn nooit enthousiast geweest over Remkes als bemiddelaar. Zij vonden hem niet onafhankelijk genoeg. Meerdere organisaties weigerden daarom zijn uitnodiging voor een gesprek. LTO Nederland was uiteindelijk de meest aanwezige gesprekspartner.

In de Kamer waren veel partijen allerminst enthousiast over de rol en invloed van Remkes in Den Haag. SP-Kamerlid Renske Leijten vroeg zich bijvoorbeeld af of het kabinet Remkes de sleutels van het Torentje moest geven, vanwege zijn bepalende rol. Rutte trok zich weinig van die kritiek aan: volgens hem is het 'heel gebruikelijk' om iemand met ervaring te vragen voor een dergelijke opdracht 'als de soep heel heet wordt'.

Over de rel die Hoekstra veroorzaakte, maakten we deze video:

Hoekstra onder vuur bij oppositie: 'Maak excuses of stap op'

02:28
De oppositie is woedend en wil dat de minister zijn excuses maakt en anders niet kan aanblijven. "U steekt een mes in de rug van de stikstofminister en het is staatsrechtelijk ongeoorloofd", aldus Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore