Ga naar de inhoud
Verheerlijkte zuivering

Taakstraf geëist voor het delen van teksten van massamoordenaar Breivik

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Tegen een man die vorig jaar in een rechts-extremistische Telegram-groep manifesten van de Noorse massamoordenaar en rechts-extremist Anders Breivik deelde, is een taakstraf geëist. Ook is een celstraf tegen hem geëist, maar de elf dagen cel die het OM voor de man wil, zat hij al uit in voorarrest.

Het gaat om een 24-jarige man uit Delfzijl genaamd Laurens van der W. Hij werd verdacht van opruiing tot terrorisme.

Behalve het delen van het manifest van Breivik plaatste Van der W. opruiende teksten in de besloten groep. Zo schreef hij over het manifest van Breivik: "1500 pagina's aan hardcore wijsheid en superonderbouwde argumenten." En: "Het is tijd dat we ons als blanke Nederlanders onder één banier verenigen en ten strijde trekken tegen alles wat ons in de weg staat."

Complotdenker
Lees ook:
Complotdenker Wouter R. krijgt celstraf voor bedreiging en opruiing

In de groep profileerde hij zich als racist en nationalist met een afkeer van moslims, joden, homoseksuelen en transgenders. Hij schreef onder meer: "Als ik mijn gang mocht gaan, begonnen we vandaag nog met de zuivering." Daarmee trok hij de aandacht van de AIVD, wat leidde tot zijn arrestatie.

De man uit Delfzijl bekende in de Rotterdamse rechtbank dat de teksten, die de rechtbankvoorzitter als 'eersteklas racistisch' bestempelde, van hem afkomstig zijn. "Ik heb die dingen inderdaad gezegd, maar niet met de bedoeling om aan te zetten tot geweld."

Politie
Lees ook:
Politie houdt drie personen aan voor opruiing via social media

Hij vertelde dat hij zich zo voordeed omdat hij een verzamelaar is van extremistische literatuur. Hij hoopte mensen in de groep te verleiden zeldzame boeken met hem te delen.

'Boos en gefrustreerd'

"Ik heb die mensen naar de mond gepraat, met het idee dat ze met mij informatie zouden delen. Ik ben geen extremist, geen terrorist. Ik wil niet dat er geweld gebruikt wordt. Ik ben geen racist. Ik was boos en gefrustreerd. Ik heb me ongenuanceerd uitgelaten."

De officier van justitie acht de kans op herhaling groot en noemt de verdachte geradicaliseerd. Hij eiste naast de cel- en werkstraf dat Van der W. een psychologische behandeling afmaakt en vroeg om een verbod op het bezoeken van websites en discussiegroepen waar rechts-extremistisch materiaal beschikbaar is.

De advocaat van Van der W. pleitte voor vrijspraak. Zij noemde onder meer opruiing moeilijk te bewijzen. De rechtbank doet op 6 oktober uitspraak.

Anders Breivik

De Noor Anders Breivik pleegde in 2011 een aanslag op het kleine eiland Utøya uit rechts-extremistische motieven. Nadat hij eerst in de hoofdstad Oslo een bom had laten ontploffen met acht doden als gevolg, reisde hij verkleed als politieagent af naar het eilandje. Daar hield op dat moment de jongerenbeweging van de Noorse arbeiderspartij een jeugdkamp. Op het eiland schoot hij 69 jongeren dood. 

Bekijk ook: Chaos en ontreddering: verslaggever Jaap blikt terug op de aanslagen in Noorwegen

04:33