Ga naar de inhoud
Journalistieke bagger

Directeur KRO-NCRV: haal Ongehoord Nederland per direct uit de lucht

ON-voorzitter Arnold Karskens. Beeld © ANP / Peter Hilz

De directeur van de omroep KRO-NCRV, Peter Kuipers, vindt dat Ongehoord Nederland per direct uit het omroepbestel gezet moet worden. Volgens hem produceert die omroep 'journalistieke bagger'.

Kuipers zegt dit vandaag in een interview met de krant NRC. De omroepbaas doet de uitspraak naar aanleiding van het veelbesproken racisme-item uit de uitzending van Ongehoord Nieuws van vorige week. In dat item waren internetvideo's te zien waarin zwarte mensen witte mensen aanvielen, zonder context of toelichting.

'We weten genoeg'

Volgens presentatrice Raisa Blommestijn wilde het programma hiermee 'een op sociale media minder belicht aspect van racisme' tonen. Zij sprak over 'blanken die door negers in elkaar worden geslagen'.

"Wat nu nodig is, is waar het bij de entree van Ongehoord Nederland aan ontbrak: bestuurlijke moed, bij het ministerie en de leiding van de publieke omroep", stelt Kuipers in NRC. "We kunnen wel wachten tot er wéér een rapport komt, excuses en rectificaties eisen of met nóg een sanctie komen. Maar als we eerlijk zijn, dan weten we genoeg."

Massale
Lees ook:
Massale kritiek op Ongehoord Nederland, omroep wast handen in onschuld

KRO-NCRV is de eerste omroep die een dergelijke oproep doet. Samen met andere oproepen van de NPO, zoals BNNVARA en AVROTROS, sprak de KRO-NCRV eerder wel al zijn afkeur uit over het item van Ongehoord Nederland.

In een gezamenlijke verklaring stelden zij onder meer dat in het filmpje bij ON 'middels taal en beeld een valse, racistische boodschap wordt verkondigd die wij gezamenlijk kwalificeren als onjournalistiek, onethisch en in strijd met de kernwaarden van de NPO'.

Racistisch

Op de uitzending kwam veel kritiek. De Ombudsman van de NPO liet weten dat er een recordaantal van bijna 1700 klachten is binnengekomen. Klagers vinden het item onder meer racistisch en discriminerend.

Het bestuur van Ongehoord Nederland liet weten niemand met het item te hebben willen beledigen. "Van racisme, discriminatie of het oproepen tot geweld moeten wij niets hebben en wij nemen als omroep afstand hiervan."

BN'ers
Lees ook:
BN'ers spreken zich uit tegen racisme-item ON: 'Haal dit van de buis'