Negen weken daling

Apenpokken over hoogtepunt heen, 'maar waakzaamheid blijft geboden'

22 september 2022 18:14 Aangepast: 22 september 2022 18:43
Een medewerker van de GGD vaccineert iemand tegen apenpokken. Beeld © ANP / Lex van Lieshout

De verspreiding van het apenpokkenvirus lijkt nu echt over zijn hoogtepunt. Het RIVM maakte vandaag bekend dat de afgelopen week slechts zes mensen positief werden getest. Maar hoogleraar Uitbraken van Infectieziekten Chantal Bleeker-Rovers benadrukt dat het virus nog niet de wereld uit is.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is dit het laagste aantal nieuwe besmettingen sinds het virus in Nederland opdook. In totaal is nu bij 1215 mensen in Nederland 'monkeypox' vastgesteld. Het is al de negende week op rij dat het aantal nieuwe gevallen daalt.

"We weten niet definitief waarom het terugloopt", zegt Chantal Bleeker-Rovers, hoogleraar Uitbraken van Infectieziekten bij het Radboud UMC tegen RTL Nieuws. "We denken dat alle inspanningen zoals informeren van de risicogroep, laagdrempelig testen, bron- en contactonderzoek en isolatie hieraan bijgedragen hebben. Ook de toenemende immuniteit binnen de risicogroep lijkt een rol te spelen. Dat is deels te danken aan vaccinaties en deels doordat mensen de ziekte al gehad hebben."

'Liefst helemaal uitdoven'

Daarnaast zijn er volgens de hoogleraar aanwijzingen dat de risicogroep zelf maatregelen heeft genomen, door risicogedrag te vermijden. Daarbij baseert ze zich onder meer op ingevulde vragenlijsten.

Bleeker-Rovers juicht de afname toe, maar noemt het tegelijk 'zorgelijk' dat het virus 'op een op laag pitje door blijft sudderen'. "Het verdwijnt nu nog niet. Zo lang het blijft doorsijpelen, blijf je risico houden dat het bij mensen met een verlaagde immuniteit ernstige gevolgen zal hebben. Het liefst willen we dat het helemaal uitdooft."

In deze Tiktok-video zie je hoe het virus eruitziet:

"Of het helemaal zal uitdoven, weet ik niet", vervolgt Bleeker-Rovers. "Je moet een paar weken nul nieuwe gevallen zien voor je kunt zeggen dat het voorbij is. Wereldwijd neemt het aantal besmettingen af, maar er zijn ook landen waar het wel toeneemt. Niet alle landen hebben evenveel vaccins tot hun beschikking."

Ziek en overlijden

De expert in Infectieziekten zegt dat er veel gedaan is om de wereldwijde uitbraak een halt toe te roepen. "Voorlichting, isolatie, vaccinatie. Het is niet vanzelf gedaald. Daar hebben veel mensen, óók zeker de risicogroep zelf, actie op ondernomen."

Ze noemt de brede aanpak 'heel terecht'. "Ik vind dat heel verstandig. In Afrika zien we dat zwangeren, jonge kinderen en mensen met een verminderd immuunsysteem ernstig ziek kunnen worden, en zelfs overlijden. Dat moeten we tegengaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minder besmettingen apenpokken, geen toename na pride

Nu is het zaak waakzaam te blijven en de ziekte verder te bestrijden, vindt ze. "Ik denk dat het belangrijk is dat we laagdrempelig blijven testen. Anders kunnen we een nieuwe opleving krijgen. Maar dat we er een stuk beter voorstaan dan een paar weken geleden, dat is heel duidelijk."

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO constateert sinds eind augustus een wereldwijde daling van het aantal besmettingen. In Nederland werd begin vorige maand nog gevreesd voor een opleving vanwege de Pride-week in Amsterdam, maar volgens het RIVM was er achteraf geen sterke toename van het aantal positieve tests.

Vaccinaties

In Nederland zijn ongeveer 32.000 mensen uitgenodigd voor een inenting tegen monkeypox. Zij krijgen twee prikken. Tot nu toe zijn 19.034 prikken gezet. Dat zijn er 2052 meer dan vorige week. Het RIVM weet nog niet hoeveel mensen zijn ingegaan op de vaccinatie-uitnodiging.

In heel Europa zijn nu ruim 24.000 positieve tests geregistreerd. Spanje voert de lijst aan met meer dan 7000 bevestigde besmettingen. Daarna volgen Frankrijk (bijna 3900), Duitsland (bijna 3600), Groot-Brittannië (ruim 3500) en Nederland. Vijf mensen in Europa zijn aan de besmetting overleden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarschuwing WHO vanwege met apenpokken besmette hond

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore