'Middeninkomens profiteren'

Rutte: hoogte prijsplafond afhankelijk van energieprijs

22 september 2022 11:42 Aangepast: 22 september 2022 14:58
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Het prijsplafond dat het kabinet voorstelt, zal worden bepaald aan de hand van de gas- en elektriciteitsprijs bij invoering. Maar het plafond zal sowieso niet onder de 1,20 euro per kuub gas komen, dat schrijft premier Mark Rutte in een brief aan de Kamer.

De premier gaat ervan uit dat vooral lagere middeninkomens zullen profiteren van het prijsplafond. Momenteel gaat het kabinet uit van een prijsplafond van 1.50 euro voor gas en 70 cent voor elektriciteit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prijsplafond energie helpt niet iedereen: deze groepen lijken vergeten

Volgens Rutte kan het prijsplafond lager uitvallen omdat de ontwikkeling van de gasmarkt onzeker is. Dat komt onder meer omdat de gaslevering aan Europa wisselt. Zo groeit de vraag naar vloeibaar gas ook in Azië, waardoor Europa er meer voor moet betalen.

Ook wekken waterkrachtcentrales in Europa vanwege de droogte minder stroom op, waardoor er gas bijgestookt moet worden voor stroomproductie. Verder is er volgens de premier onzekerheid waar volgend jaar gas vandaan moet komen, nu Europa grotendeels stopt met Russisch gas.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zoveel moet jij besparen om onder het prijsplafond voor energie te blijven

In de Kamer pleiten partijen ervoor om het plafond ruimer in te stellen, zodat ook mensen in bijvoorbeeld oudere middelgrote woningen genoeg geholpen zijn. Volgens PvdA-leider Attje Kuiken brengt de huidige regeling geen rust. "Als je het doet, doe het dan goed." Maar Rutte wijst op de overheidsfinanciën, die hij ook op langere termijn 'houdbaar' wil houden.

Het kabinet kreeg van Kamerlid Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas (BBB) ook vragen over de gevolgen van het prijsplafond voor mensen die aangesloten zijn op een warmtenet of een warmtepomp hebben. Dat zijn bij elkaar zo’n 900.000 huishoudens. Die vragen beantwoordt Rutte nog niet. Hij zegt alleen dat er 'zoveel als mogelijk' rekening mee gehouden zal worden. Voor nu heeft het uitwerken van een prijsplafond voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) 'de hoogste prioriteit', zegt de premier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore