Ga naar de inhoud
Live

Rutte tijdens begrotingsdebat: prijsplafond kan lager uitvallen als energieprijs daalt

Premier Rutte zegt dat het prijsplafond dat het kabinet voorstelt, lager kan uitvallen dan nu wordt voorzien, als blijkt dat de gas- en elektriciteitsprijs is gedaald bij invoering. Het kabinet gaat nog uit van plafonds van ongeveer 1,50 euro per kuub gas en 0,70 euro per kilowattuur elektriciteit. Dat betekent dat mensen thuis nog minder betalen voor hun energie.

Livestream

De tweede dag van de beschouwingen is via de livestream hieronder te volgen.

Live

Rutte beantwoordt vandaag vragen over het haastig in elkaar gezette pakket voor het najaar, met als belangrijkste maatregel het prijsplafond voor de energierekening.

Het was al met al een roerig dagje gisteren in de Tweede Kamer. Dat begon al vroeg met een confrontatie tussen Geert Wilders (PVV) en Jan Paternotte (D66):

Keiharde botsing tussen Wilders en Paternotte in begrotingsdebat

01:38

Baudet vs Kaag

's Avonds barstte het vuurwerk pas echt los toen Thierry Baudet aan het woord kwam. Het kabinet liep weg uit de plenaire zaal nadat de FVD-voorman een link had gelegd tussen minister Sigrid Kaag (Financiën) en spionage. Haar college aan de universiteit van Oxford was een opleidingsinstituut voor westerse spionnen, zei hij.

Het leidde ertoe dat voorzitter Bergkamp na een schorsing van het debat de FVD-leider uiteindelijk zijn spreektijd ontnam. Hij mocht zijn bijdrage niet meer afmaken. "Absurd", oordeelde Baudet.  Premier Rutte zei later dat Baudet met zijn opmerkingen een grens had overschreden.

Dat zei ook Kaag na afloop: "Dit is mijn grens. Ik laat mij door niets en niemand op die manier wegzetten. Ook niet in het parlement waar ik te gast ben." Bekijk hier haar reactie:

Kaag: Er zijn grenzen, ik bewaak de grens van mijn integriteit

02:41