Insinuaties Baudet

Kaag: 'Ik moet de grenzen van mijn integriteit bewaken'

22 september 2022 02:14 Aangepast: 22 september 2022 10:20

"Er zijn grenzen en ik moet de grenzen van mijn integriteit bewaken", reageerde minister Sigrid Kaag (Financiën) na het incident met FVD-leider Thierry Baudet. Kaag liep weg uit het debat over de plannen van Prinsjesdag, net als de rest van het kabinet.

Baudet insinueerde tijdens zijn bijdrage dat Kaag op een spionnenschool heeft gezeten. Het gaat om St. Anthony's College van de Universiteit van Oxford waar Kaag heeft gestudeerd. "Dit is mijn grens. Ik laat mij door niets en niemand op die manier wegzetten. Ook niet in het parlement waar ik te gast ben."

Bekijk hier terug hoe het voltallige kabinet wegloopt na de uitspraken van Baudet:

Bedreigingen 

Kaag krijgt veel bedreigingen. Ze wordt sinds juni extra beveiligd. Dit soort verhalen maakt het er volgens haar niet beter op. Haar familie is ook bezorgd over haar en heeft angst dat er wat met haar gebeurt.

Kaag waardeerde het dat de rest van het kabinet eveneens de zaal verliet. "Ik voel mij enorm gesteund door het kabinet", zei ze na middernacht na afloop van het debat. 

Reacties politici:

Na een schorsing keerde alleen premier Mark Rutte terug in de zaal voor een eerste reactie. Hij noemde de verwijten van Baudet aan het adres van Kaag 'onacceptabel'. Later reageerden ook andere politici op de uitspraken van Baudet en het weglopen van het kabinet:

Thierry Baudet (FVD), Jan Paternotte (D66) en premier Rutte reageren op het weglopen van het kabinet in de Tweede Kamer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore