Ga naar de inhoud
'Kaag deed spionnenopleiding'

Kabinet loopt weg bij rede Baudet, die bijdrage niet mag afmaken

Kabinet loopt weg bij speech Thierry Baudet

01:42

Het voltallige kabinet heeft gisteren de Tweede Kamer verlaten toen Thierry Baudet (FVD) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen uithaalde naar minister Sigrid Kaag (Financiën). Daarop werd het belangrijkste debat van het parlementaire jaar geschorst. Baudet mocht zijn bijdrage van Kamervoorzitter Bergkamp niet afmaken.

Baudet zei dat Kaag had gestudeerd aan een college van de universiteit van Oxford dat bekendstaat als spionnenopleiding. St. Anthony's College in Oxford was volgens de Forum-leider 'weinig meer dan in feite een opleidingsinstituut voor westerse geheime diensten'. Na verontwaardiging van Kaag greep Kamervoorzitter Vera Bergkamp in. Toen Baudet alsnog doorging over Oxford, stapten Kaag en de rest van het kabinet op.

De leider van FVD zei na de gebeurtenis dat hij het 'absurd' vindt dat het kabinet is weggelopen. Baudet: "Ik denk dat het pijn doet. Dat het op een of andere manier wel raak is."

Uniek

Dit is voor zover bekend nog nooit eerder gebeurd, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Toen Baudet zijn tekst uitsprak, werd Sigrid Kaag boos. Ze zat nog even met afkeer te luisteren, maar nadat enkele andere ministers wegliepen onder wie Van der Burg, De Jonge en Van Rij, besloot zij ook op te staan en weg te lopen. Na enige aarzeling volgde het hele kabinet. Vorig jaar heeft minister De Jonge zijn rug naar hem toe gedraaid toen Baudet aan het woord was. Maar dat het hele kabinet de zaal verlaat, is uniek."

Baudet had nog vier minuten spreektijd, maar Kamervoorzitter Bergkamp ontnam die hem. De Forumleider mocht zijn bijdrage niet meer afmaken. Geert Wilders vond dat onterecht: "Baudet heeft Kaag niet direct beschuldigd", zei hij. CDA, VVD, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA steunden het ontnemen van het woord. 

De SP vond het belangrijk om te zeggen dat alleen de Kamervoorzitter kan bepalen wie het woord voert in de Kamer. Het kabinet kan dat niet, ook niet door weg te lopen. De SGP wees er op dat de voorzitter het heeft besloten, en dat dat volgens de regels is.

Na een schorsing keerde alleen premier Mark Rutte terug. Hij noemde de verwijten van Baudet aan het adres van Kaag 'onacceptabel'. Daarop vroeg de voorzitter aan Baudet om zijn woorden terug te nemen. Die liet weten dat niet van plan te zijn. "Het is absurd wat hier gebeurt", zei hij.

Reactie Kaag

Kaag reageerde na afloop van het debat na middernacht. "Er zijn grenzen en ik moet de grenzen van mijn integriteit bewaren", zei de minister van Financiën. Ze waardeerde het dat de rest van het kabinet eveneens de zaal verliet. "Ik voel mij enorm gesteund door het kabinet." 

Rutte over Baudet tijdens debat: 'We zijn een grens overgegaan'

02:15
Bron: RTL Nieuws/ANP