Ga naar de inhoud
'Planeet boven poen'

Activisten blokkeren A12, eisen belasting op vervuilende industrie en luchtvaart

Demonstratie Extinction Rebellion op Utrechtsebaan (A12 ) bij Den Haag. Beeld © ANP

Tientallen demonstranten van Extinction Rebellion hebben rond 12.30 uur de snelweg A12 in Den Haag geblokkeerd. De actiegroep eist hogere belasting op vervuilende industrie en luchtvaart. De demonstranten zeggen niet vrijwillig te vertrekken totdat die eis is ingewilligd.

De blokkade is ter hoogte van het Tweede Kamergebouw. Ongeveer twintig mensen zitten op de weg. Ze hebben spandoeken bij zich met daarop teksten als 'Stop fossiele subsidies!' en 'Planeet boven poen'.

Kerosine vrijgesteld

Volgens woordvoerder Katja Herbers krijgen grote vervuilers in ons land belastingvoordelen of -vrijstellingen. De actiegroep wijst er onder andere op dat kerosine, de brandstof voor vliegtuigen, helemaal vrijgesteld is van belasting. De groep stelt dat naar schatting ieder jaar zo'n 17,5 miljard euro aan staatssteun naar fossiele brandstoffen gaat.

"De overheid, die ons zou moeten beschermen, jaagt met subsidies de klimaatcrisis juist nog verder aan", stelt Herbers. "Kleine stapjes, zoals de verhoging van de mijnbouwheffing die in de miljoenennota is aangekondigd, zijn niet meer genoeg."

Er zijn meerdere politieagenten aanwezig. "Onze collega's zijn ter plaatse en zorgen dat het goed verloopt", laat een politiewoordvoerder weten. De klimaatdemonstranten zouden eerst met auto's het verkeer tegen hebben gehouden, waarna ze op de weg zijn gaan zitten, zo zeggen ze.

De ANWB meldt dat de A12 tussen Den Haag en Utrecht bij het Malieveld in beide richtingen is afgesloten door het protest.

Momenteel zijn in de Tweede Kamer de Algemene Politieke Beschouwingen.

Zij
Lees ook:
Zij liggen op straat voor het klimaat (en het lijkt te werken)

Het verkeer wordt omgeleid over de Zuid-Hollandlaan. "We zijn in afwachting van de beslissing van de burgemeester of dit protest gefaciliteerd wordt of ontbonden", zegt een woordvoerder van de politie tegen RTL Nieuws.

Er zijn vier aanhoudingen verricht omdat personen het tunnelblok in liepen. "Dat mag niet."