Celstraf en geldboete

Vijf Britten veroordeeld na vechtpartij in vliegtuig op Schiphol

21 september 2022 09:24 Aangepast: 21 september 2022 10:06
Op sociale media gaan beelden van de vechtpartij rond. Beeld © Twitter: @sargent1798

Voor de vechtpartij die 5 mei uitbrak tijdens een vlucht van KLM van Manchester naar Schiphol zijn vijf mannen veroordeeld. Het gaat om Britten van 24, 25, 35, 35 en 33 jaar. De rechtbank Noord-Holland legt de vijf mannen een gevangenisstraf op, waarvan een groot deel voorwaardelijk. Ook moeten ze een geldboete betalen.

Beelden van de vechtpartij gingen rond op sociale media (zie onder). Op Twitter was te zien hoe KLM-bemanning probeerde de vechtpartij te beëindigen.

Het vliegtuig uit Manchester landde op 5 mei 2022 's morgens om 8.30 uur op Schiphol. Tijdens de vlucht waren er woordenwisselingen tussen een groep van vier mannen (de verdachten van 24, 25, 35 en 35 jaar) en een groep van twee mannen (onder wie de 33-jarige verdachte).

Discriminerende opmerkingen

De twee mannen zouden discriminerende opmerkingen hebben gemaakt naar de vier. Na de landing besloot de gezagvoerder deze twee mannen als eerste uit te laten stappen.

Dit verliep onrustig, aldus de rechtbank in een verslag. Er werd iets gezegd, waarna de 33-jarige verdachte de 25-jarige verdachte uit de grotere groep een klap gaf. Er volgde een vechtpartij waarbij de groep van vier de 33-jarige verdachte vastpakte, sloeg en schopte. Ook de gezagvoerder en de purser liepen verwondingen op.

33-jarige verdachte deelde eerste klap uit

De rechtbank vindt bewezen dat de 33-jarige verdachte de 25-jarige verdachte uit de andere groep heeft mishandeld. De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij ervoor zorgde dat de situatie escaleerde door de eerste klap uit te delen.

De verdachte zit in de ziektewet vanwege mentale problemen en heeft geen werk. Ook ziet hij zijn kinderen niet meer door dit incident. Dit weegt de rechtbank mee in het bepalen van zijn straf. Hij krijgt een geldboete van 500 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 14 dagen met een proeftijd van twee jaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vechtende medepassagiers: ingrijpen of blijven zitten?

Zwaardere straffen

De vier verdachten uit de andere groep krijgen zwaardere straffen. De rechtbank vindt bewezen dat de groep van vier verdachten openlijk geweld heeft gepleegd richting de 33-jarige verdachte, de gezagvoerder en de purser. Zij hebben de aanwijzingen van het cabinepersoneel niet opgevolgd. Hierdoor moest het personeel zich bezighouden met de verdachten en konden zij de andere passagiers niet veilig uit laten stappen.

Dat het personeel ook zelf verwondingen heeft opgelopen, weegt de rechtbank mee in de straf. "De overige passagiers moeten zich erg angstig hebben gevoeld", schrijft de rechtbank. Zij zaten nog in de riemen en konden het vliegtuig niet verlaten. Op filmbeelden van medepassagiers is te horen dat zij verdachten tot kalmte manen. Ook dit weegt de rechtbank zwaar mee.

De vier mannen krijgen elk een geldboete van 1000 euro en een gevangenisstraf van 90 dagen waarvan 88 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. 

Ingrijpen of niet?

In de video was te zien dat medepassagiers riepen dat het moet stoppen, maar het ingrijpen lieten ze vooral aan het personeel over. Is dat verstandig of moet je als omstander juist ingrijpen? EditieNL ging eerder op zoek naar het antwoord op die vraag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore