Ga naar de inhoud
40-jarige Groninger

Uniek: Nederlander doet namens Vaticaanstad mee aan WK wielrennen

Rien Schuurhuis in Vaticaanstad in de aanloop naar het WK wielrennen. Beeld © Twitter / Chiara Porro

Voor de allereerste keer ooit doet Vaticaanstad, de kleinste onafhankelijke staat ter wereld, mee aan het WK wielrennen. En de wielrenner die daarvoor naar Australië afreist is opmerkelijk genoeg een 40-jarige Groninger. Rien Schuurhuis werd vorig jaar op het NK tijdrijden in Emmen nog 40e van de 48 deelnemers.

Vaticaanstad, dat wordt geregeerd door de paus, is sinds vorig jaar aangesloten bij de internationale wielrenunie UCI. In de Italiaanse krant de Gazzetta dello Sport werd eerder deze maand uitgelegd hoe het kan dat de Nederlander Rien Schuurhuis in beeld is gekomen als deelnemer voor het WK.

Getrouwd met ambassadrice

De 40-jarige Nederlander is getrouwd met Chiara Porro, de Australische ambassadrice in Vaticaanstad. Schuurhuis reed zijn wedstrijden voornamelijk in Azië en Australië in de jaren 2016 en 2018. Vorig jaar nam hij deel aan het Nederlands kampioenschap tijdrijden. Hij werd daarin 40e en finishte op ruim vijf minuten van winnaar Tom Dumoulin.

Is
Lees ook:
Is er dan niets meer heilig? Vaticaan heeft begrotingstekort en moet bezuinigen

Schuurhuis reageerde niet op vragen van RTL Nieuws, maar tegen een nieuwssite voor wielrenners zegt hij dat het een 'ongelooflijke eer' is om Vaticaanstad in Australië te vertegenwoordigen. Hij noemt het land 'zijn tweede thuis'.

'Gemeenschapszin'

"Toen we in 2020 naar Rome verhuisden werd ik meteen aangetrokken door de waarden en de gemeenschapszin van Athletica Vaticana", zegt Schuurhuis over de sportorganisatie die het Vaticaan vertegenwoordigt op het WK.

Het WK wielrennen vindt deze week plaats in het Australische Wollongong. Schuurhuis is zondag aan de beurt en moet dan 270 kilometer fietsen. Zijn bijnaam? "De fietser van de paus".

Paus
Lees ook:
Paus verklaart Nederlandse priester Titus Brandsma heilig