Ga naar de inhoud
Aan tafel bij Jinek

Minister Kaag: volgend jaar nieuw koffertje, 'lichter en duurzamer'

Minister Kaag op Prinsjesdag met het koffertje dat wordt vernieuwd. Beeld © ANP / Bart Maat

Minister Sigrid Kaag (Financiën) schoof gisteravond, na een bijzondere Prinsjesdag, aan bij Jinek. Daar vertelde zij dat het koffertje dat al decennia wordt gebruikt om de miljoenennota in mee te nemen, volgend jaar wordt vervangen. Er komt een nieuw 'lichter en duurzamer' exemplaar.

Sigrid Kaag, die gisteren namens het kabinet als minister van Financiën de miljoenennota aanbood, vertelde dat het huidige koffertje waarschijnlijk naar een museum gaat. Bekijk hier wat zij er bij Jinek over zei: 

Sigrid Kaag: 'Volgend jaar een nieuw koffertje'

00:26
Het huidige koffertje is sinds 1964 door zestien ministers van Financiën gebruikt.

Het huidige koffertje is sinds 1964 in gebruik. Het was een geschenk van de Staatsdrukkerij die dat jaar 150 jaar bestond. Het is koffertje is van geitenperkament gemaakt. Van binnen is het bekleed met blauwe zijde. De traditie begon in 1947. Toen presenteerde minister van Financiën Piet Lieftinck de rijksbegroting voor het eerst met een koffertje.

Kaag zat ook aan tafel bij Jinek om te vertellen over het pakket aan noodsteun dat het kabinet heeft aangekondigd om de koopkracht op peil te houden. Bekijk het hele gesprek met de minister hier: 

Sigrid Kaag: ‘Vertrouwen is niet met geld terug te winnen’

27:19
Het gesprek met Kaag ging onder meer over de kritiek op de politiek. "Vertrouwen is niet met geld terug te winnen", zei Kaag daarover.