Vlak voor middernacht

Honderden mensen voor poorten Ter Apel, uiteindelijk 'wel voor iedereen plek'

21 september 2022 01:12 Aangepast: 21 september 2022 01:25
Dit was de situatie voor de poorten van Ter Apel gisteravond. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Persbureau Meter

Ondanks alle extra opvang was het gisteravond opnieuw druk voor de poorten van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Lokale media meldden dat er zo'n tweehonderd vluchtelingen stonden te wachten op opvang. Uiteindelijk zou er vlak voor middernacht toch nog voor iedereen een plek zijn gevonden in kantoren en een leeg klaslokaal.

Het Dagblad van het Noorden meldde gisteravond even voor 21.00 uur dat er zo'n tweehonderd mensen buiten Ter Apel stonden te wachten. De temperatuur daar was zo'n negen graden.

Zuidbroek en Stadskanaal

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) liet later op de avond aan persbureau ANP weten dat er voor sommige mensen elders plek werd gevonden.

Zij kon nog niet bevestigen of er voor iedereen een slaapplaats geregeld zou worden, dat wordt pas vanochtend duidelijk. Dankzij de nachtopvang in Zuidbroek en Stadskanaal en beschikbare plekken in Ter Apel zou dit 'waarschijnlijk' wel gaan lukken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toch geen aanmeldcentrum asielzoekers in Bant, gemeente zoekt alternatief

Een verslaggever van RTV Noord, die gisteravond bij het aanmeldcentrum was, meldde dat er vlak voor middernacht voor de laatste mensen een slaapplaats werd gevonden. Zij zouden in een leeg klaslokaal zijn opgevangen. Het was 'dit, of buiten slapen', meldde een medewerker van het aanmeldcentrum volgens de lokale omroep.

'Onbegrijpelijk'

De drukte zou gisteren volgens RTV Noord zijn ontstaan nadat drie bussen met vluchtelingen vanuit andere crisisnoodopvangplekken, waaronder Goes, aankwamen in Ter Apel. 

Een medewerker van hulporganisatie Inlia noemt het in het Dagblad van het Noorden 'onbegrijpelijk' dat vluchtelingen, waaronder ook vrouwen en kinderen, zomaar vanuit Goes naar Ter Apel zijn gereden en daar voor de poorten van het aanmeldcentrum zijn gezet. Waarom dit is gebeurd, wordt niet duidelijk. 

Hulporganisaties overwogen laat op de avond tenten uit te delen aan asielzoekers die buiten stonden te wachten, maar dat was uiteindelijk niet nodig. Dit mag van de veiligheidsregio ook niet, eerder werden uitgedeelde tentjes weer in beslag genomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rem op gezinshereniging en hulp van Defensie om asielcrisis te beteugelen

Vorige week werd bekend dat de Eurohal in het Groningse Zuidbroek een noodopvang wordt voor maximaal vijfhonderd mensen. De locatie blijft een halfjaar in gebruik, dat kan met maximaal een halfjaar worden verlengd. Sinds kort is ook in het Groningse Zoutkamp een tijdelijke 'wachtkamer' waar mensen een paar dagen kunnen verblijven totdat hun asielaanvraag wordt geregistreerd.

Voor de opening van Zoutkamp sliepen er honderden mensen buiten bij Ter Apel. In de afgelopen weken leek de situatie bij het aanmeldcentrum iets te verbeteren.

Bekijk ook: vluchtelingen van Ter Apel naar Zoutkamp

Niet meer slapen op het gras in Ter Apel maar een bed en een dak boven je hoofd. Vluchtelingen kunnen sinds een week terecht in de noodopvang in Zoutkamp. Ze mogen daar verblijven totdat ze aan de beurt zijn om zich te melden in Ter Apel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore