Na noodbevel

Trekkers in beslag genomen in Den Haag bij 'vreedzame' actie boeren

20 september 2022 08:49 Aangepast: 20 september 2022 08:57
Een politieagent rijdt een in beslag genomen trekker weg in Den Haag. Beeld © ANP / Ramon van Flymen

In Den Haag zijn vier trekkers in beslag genomen van boeren die in het centrum probeerden te komen. Ze maken deel uit van een grotere groep die op Prinsjesdag naar de stad is gekomen om te demonstreren.

De politie laadde de trekkers op een oplegger en voerde ze af. Er was ook een legervoertuig aanwezig om de tractoren mee weg te voeren. Er zijn voor zover bekend geen arrestaties verricht.

Bekijk hier hoe de politie eerder vandaag een groep boeren tegenhield:

Omgekeerd

Een aantal boeren is omgekeerd toen de politie hen tegenhield. Ook elders in of bij Den Haag zijn groepen boeren staande gehouden.

Dat gebeurde onder meer op de Benoordenhoutseweg en volgens lokale media ook bij de Koningstunnel, vlak bij het Centraal Station. Bij Nootdorp reed vanochtend een colonne van zo'n veertig trekkers richting het centrum.

Boeren mogen zich niet op hun tractoren in de stad vertonen, besliste burgemeester Jan van Zanen eerder vandaag via een noodbevel. Hij wil geen ordeverstoringen, zeker niet nu voor het eerst in drie jaar weer publiek welkom is op Prinsjesdag.

Minister: laat tractor thuis

Ook minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) heeft aangekondigd dat de politie zal optreden tegen boeren die op Prinsjesdag met trekkers naar Den Haag proberen te komen om te demonstreren. Ze waarschuwt dat de landbouwvoertuigen in beslag zullen worden genomen. "Demonstreren mag, maar niet met grote voertuigen", aldus de minister.

Yesilgöz roept boeren die onderweg zijn naar de Hofstad hun tractor daarom thuis te laten. "Trekkers worden in beslag genomen door de politie. Denk aan de veiligheid van alle mensen die vandaag naar Prinsjesdag komen."

'Vreedzame' actie

Volgens Bart Kemp van actiegroep Agractie voeren boeren die vandaag de weg op zijn gegaan richting Den Haag actie om 'op een vreedzame manier aandacht te vragen voor hun situatie'. 

Het gaat om individuele 'kleine clubjes uit verschillende regio's, zegt Kemp. Van een centrale organisatie is volgens hem geen sprake: "Ik heb gehoord dat men aanwezig wilde zijn." Hoe daarmee om te gaan, is 'aan de burgemeester van Den Haag'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Boerenprotest op Prinsjesdag: 40 trekkers op weg naar Den Haag ondanks noodbevel

Ammoniakuitstoot

Vooral veehouders liggen al een tijd overhoop met de overheid over het stikstofbeleid. Ze moeten hun ammoniakuitstoot de komende jaren fors verminderen, om de natuur te ontlasten.

Veel boeren zeggen niet te weten hoe ze dan nog rond moeten komen.

Bekijk ook: Dit is het stikstofprobleem in 1 minuut

Nederland is koning stikstof. Wij stoten vier keer zoveel stikstof uit als het gemiddelde land in Europa. En dat is een probleem. Wil je weten waarom? Wij leggen het je uit in één minuut.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore