Ga naar de inhoud
Aantal Nederlanders onbekend

Hack bij online bank Revolut: gegevens tienduizenden Europeanen ingezien

De online bank Revolut is gehackt. Daarbij zijn persoonlijke gegevens van bijna 21.000 Europeanen in verkeerde handen gevallen. Het bedrijf wil tegenover RTL Nieuws niet zeggen om hoeveel Nederlanders het gaat. De aanvaller had geen toegang tot betaalrekeningen en er is ook geen geld gestolen, benadrukt een woordvoerder.

De aanval vond plaats op 11 september. Daarbij wist de hacker voor een korte tijd toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens van een klein aantal klanten. Die zijn inmiddels allemaal op de hoogte gesteld, zegt Revolut. "Klanten die geen e-mail hebben gehad, zijn niet getroffen."

De hacker heeft inzage gehad in namen, e-mailadressen, telefoonnummers en adressen. Ook een overzicht van eerdere overboekingen zijn mogelijk in verkeerde handen gevallen. Wachtwoorden, pincodes, betaalkaartnummers en kopieën van identiteitsbewijzen zijn niet buitgemaakt, benadrukt Revolut.

Klanten wordt geadviseerd om alert te zijn op verdachte telefoontjes, e-mailadressen of berichten. Criminelen kunnen de buitgemaakte informatie gebruiken om klanten op te lichten, bijvoorbeeld door slachtoffers uit naam van de bank te benaderen.

Revolut is een relatief kleine bank. Het bedrijf is sinds 2017 in Nederland actief, maar heeft pas sinds dit jaar een bankvergunning. Omdat Revolut daarvoor een betaalinstelling was, kon geld overboeken via de Revolut-app bijvoorbeeld ook al.

Zo
Lees ook:
Zo voorkom je dat je bankrekening geplunderd wordt door criminelen