Ga naar de inhoud
4 stuks

Duitsland stuurt weer pantserhouwitsers naar Oekraïne: 'Die hebben zich bewezen'

Een pantserhouwitser tijdens de presentatie van de Defensienota 2022. Beeld © ANP

Oekraïne ontvangt nog eens vier pantserhouwitsers uit Duitsland. De Duitse defensieminister Christine Lambrecht zegt dat de houwitsers onmiddellijk geleverd worden om het Oekraïense leger te helpen in de strijd tegen Rusland.

Kiev heeft aangedrongen op de levering van meer van de mobiele wapensystemen en Duitsland zegt daaraan te willen voldoen. Eerder leverde Duitsland al tien houwitsers, in een gezamenlijk project met Nederland, dat acht van die wapenvoertuigen schonk.

'Hebben zichzelf bewezen'

Volgens Lambrecht was dat een succes. "De pantserhouwitsers die zijn geleverd door Duitsland en Nederland hebben zichzelf meer dan bewezen in de strijd."

Premier Mark Rutte en bondskanselier Scholz van Duitsland spraken vandaag nog over militaire hulp aan Oekraïne:

De gevechtsvoertuigen kunnen tot 40 kilometer ver schieten en spelen ook volgens het Oekraïense leger een belangrijke rol bij het huidige tegenoffensief. Duitsland levert ook munitie voor bij de houwitsers.

De toezegging van de Duitsers komt na een oproep van Oekraïne om nog zwaardere wapens te leveren dan dit. Duitsland leverde al houwitsers, raketten en luchtafweergeschut, maar geen materieel dat als aanvalswapen wordt beschouwd. Oekraïne zou bijvoorbeeld graag Leopard-tanks geleverd krijgen, maar daar begint Duitsland om die reden nog niet aan.

De per land toegezegde hulp aan Oekraïne:

Volgens oud-commandant De Kruif speelt politiek hier een belangrijke rol. Hij zei eerder tegen RTL Nieuws: "Het ligt gevoelig. De inzet van geavanceerdere systemen kan tot een escalatie met Rusland leiden."

Raketten van de VS

De Russen dreigden enkele dagen geleden ook al keihard terug te slaan als er bijvoorbeeld raketten geleverd zouden worden met een nog grotere bereik dan de raketten die nu gebruikt worden door de Oekraïners. 

Het gaat dan om zogenaamde ATACMS-raketten. Die halen een afstand van 300 kilometer, waarmee je ook Russisch grondgebied zou kunnen bereiken. Nu worden precisieraketten gebruikt die een afstand van 80 kilometer overbruggen.

Rusland
Lees ook:
Rusland dreigt: 'Stuur geen raketten met nog groter bereik, we slaan terug'