Ga naar de inhoud
Naast centrum Ter Apel

Toch geen aanmeldcentrum asielzoekers in Bant, gemeente zoekt alternatief

Beeld © ANP

Het aanmeldcentrum in Bant (Flevoland) komt er toch niet. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekersopvang meldt dat er te weinig draagvlak is. Begin juli werd bekend dat het tweede aanmeldcentrum in Bant zou komen, naast het centrum in Ter Apel.

"We hebben met de gemeente en omwonenden gesprekken gevoerd. Het bleek dat er te weinig draagvlak was", zegt het COA. "Daarom hebben we het verzoek voor een aanmeldcentrum ingetrokken. We gaan graag met de partijen om tafel wat eventueel wel op die plek mogelijk is." 

Op zoek naar andere locatie

Het COA wil wel nog steeds wel ergens anders in de Noordoostpolder een aanmeldcentrum vestigen en de gemeente gaat nu op zoek naar een alternatief. Onduidelijk is of het alternatief een andere locatie is waar een aanmeldcentrum kan worden gevestigd, of dat er een locatie wordt gezocht voor de opvang van specifieke groepen asielzoekers. Dat laat staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) via een woordvoerder weten.

Het aanmeldcentrum in Bant zou de locatie in Ter Apel moeten ontlasten en plaats moeten bieden aan 250 tot 300 asielzoekers. Zij zouden tijdelijk moeten verblijven in het nieuwe centrum in Bant, voor zij naar een asielzoekerscentrum zouden gaan.

Ruim
Lees ook:
Ruim 4000 handtekeningen tegen tweede vluchtelingenopvang bij Bant

In de brief van het COA staat dat betrokkenen in de regio stellen dat er al vele jaren veel draagvlak is om bij te dragen aan de asielopvang in Nederland, maar de nieuwe functie in de regio werd als 'niet passend' ervaren. "Daarbij was er ook veel teleurstelling over het gelopen proces. Wij nemen dit zeer serieus en zijn ons hier terdege van bewust. Daarom hebben wij aan het college van de gemeente Noordoostpolder gevraagd om na te denken over een alternatief", schrijft het COA.

Lees hier de hele brief:

Tijdens een informatiebijeenkomst in Bant eerder deze maand gaf een aantal bewoners aan dat de gemeente al genoeg asielzoekers opvangt. Er ligt bijvoorbeeld een bestuursovereenkomst dat er in Noordoostpolder niet meer dan duizend asielzoekers zouden komen. Die wonen al in het asielzoekerscentrum in Luttelgeest, op loopafstand van de locatie die het COA op het oog had als aanmeldcentrum.

Van der Burg eerder nog blij met centrum in Bant

In juli was staatssecretaris Van der Burg nog erg tevreden over de komst van het aanmeldcentrum in Bant. "We zetten hiermee een belangrijke stap in het beter spreiden van de druk op de asielopvang in Nederland. Dat is hard nodig, vooral voor Ter Apel."

De staatssecretaris heeft nu  geen harde deadline voor een alternatief gesteld, zegt Van der Burg. "Alle inzet is en blijft erop gericht om in goed overleg tot een vervolg te komen."

Het is volgens hem hard nodig om extra aanmeldcentra te openen, vanwege de 'aanhoudende druk op de asielketen en Ter Apel'. Hij wil toe naar drie tot vier aanmeldcentra. Gesprekken daarover worden met verschillende gemeenten gevoerd.

Eerder vroegen we jullie vragen in te sturen over de asielcrisis. Die worden in onderstaande video beantwoord:

Jullie vragen over de crisis in de asielopvang beantwoord

06:17
Jullie vragen over de crisis in de asielopvang beantwoord.