Ga naar de inhoud
Na aandringen oppositie

Prijsplafond op gas en elektra komt er, vanaf november energierekening omlaag

Zo werkt het prijsplafond voor de energierekening

01:19

De coalitie is dicht bij een akkoord over verlaging van de energierekening. Er komt zo snel mogelijk een prijsplafond, zeker vanaf januari en zo mogelijk al eerder. In ieder geval komt het kabinet met maatregelen zodat voor iedereen vanaf november de energierekening omlaag gaat.

Maandenlang wilden kabinet en coalitie niet ingrijpen in de energiemarkt, ook in Europa heeft Nederland altijd tegen maximumprijzen gepleit. Vlak voor Prinsjesdag is de knop omgegaan. Met stoom en kokend water probeert het kabinet nu op de avond voor Prinsjesdag nog een extra pakket in elkaar te zetten.

Over de noodzaak van een prijsplafond bestaat al overeenstemming. Maar over de invulling wordt nog gesteggeld. Onduidelijk is bij welk energieverbruik de grens komt te liggen. En ook wat precies dat lagere tarief zal zijn is nog niet duidelijk. 

List

De vraag is ook hoe snel een prijsplafond kan worden ingevoerd. De bedoeling is dat het sowieso vanaf januari 2023 gaat gelden. Voor de huishoudens die nu in geldproblemen zitten door de hoge energieprijzen, is dat erg laat. Daarom wil de coalitie met extra maatregelen komen om te zorgen dat per 1 november de energierekening voor de meeste mensen omlaag gaat.

Afhankelijk van de keuze die het kabinet uiteindelijk maakt, kost invoering van een prijsplafond tussen de zes en elf miljard euro. Een deel van dat geld wordt gevonden door de voorgenomen verlaging van de energiebelasting voor 2023 te schrappen. Dat levert ruim vijf miljard euro op.

Leiders
Lees ook:
Leiders PvdA en GroenLinks positief over prijsplafond gas en stroom

Oppositie

De oppositie dringt al maanden aan op een prijsplafond, maar het kabinet zag dat steeds niet zitten. Vandaag voerden PvdA-leider Attje Kuiken en GroenLinks-leider Jesse Klaver overleg met minister Sigrid Kaag van Financiën.

Zij waren daar op uitnodiging van de coalitiepartijen. Het is voor het kabinet belangrijk om de steun voor het akkoord zo breed mogelijk te maken. Voor een meerderheid in de Kamer is dat niet nodig maar de coalitie wil PvdA en GroenLinks er graag bij betrekken.

Bekijk ook: Gas is onbetaalbaar dus sloot Wilma het af uit nood

03:28
Wilma Maree heeft in haar huis het gas laten afsluiten.