Ga naar de inhoud
Extra bijzonder

Amalia maakt haar debuut op Prinsjesdag: 'Reken maar dat ze flink heeft geoefend'

Prinses Amalia met haar moeder tijdens haar optreden bij de Raad van State. Beeld © ANP

Prinsjesdag wordt extra bijzonder want voor de eerste keer is kroonprinses Amalia erbij. Volgens koningshuisdeskundige Justine Marcella krijgt ze een prominente rol en is er achter de schermen flink geoefend. "Reken maar dat ze zenuwachtig is en dat ze, geheel volgens traditie, een prachtige lange japon zal dragen."

Justine Marcella beantwoordt zes vragen over het debuut van de prinses en de rol die Amalia op deze Prinsjesdag zal vervullen. 

1. Waarom is Amalia er eigenlijk bij?

"Omdat ze achttien jaar is geworden. Dat betekent dat Amalia voor het eerst in haar functie als Prinses van Oranje aanwezig is bij de vergadering van de Staten-Generaal. Daar hoort ze nu thuis. En dan mag ze dus ook deelnemen aan Prinsjesdag. Het is niet verplicht, alleen als de agenda het toelaat. Maar net zoals haar vader vroeger deed, zal ze, als het even mogelijk is, vanaf nu bij Prinsjesdag zijn.

'16
Lees ook:
'16 miljard voor koopkracht, maar Prinsjesdag omgeven met onzekerheden'

Twee kroonprinsessen gingen haar voor, Juliana en Beatrix. Overgrootmoeder Wilhelmina was 17 toen ze voor het eerst aanwezig was bij Prinsjesdag."

2. Zit ze op een troon? 

Er zijn twee opties, zegt Marcella. "Of ze zit tijdens de Troonrede − dit jaar in de Koninklijke Schouwburg − in de zaal op de eerste rij. Dat zal dan naast haar oom en tante, prins Constantijn en prinses Laurentien, zijn.

Of ze zit op het podium, naast haar vader en moeder dus. Dan wordt er een extra zetel bij gezet op het podium. Ik ben heel benieuwd."

3. Waar kunnen we haar allemaal zien?

Haar rol is tijdens de dag best prominent, zegt Marcella. "We zien haar allereerst meerijden in de Glazen Koets. Ze zal dan bij haar vader en moeder zitten. Daarna zullen we haar dus zien in de schouwburg waar de Troonrede wordt voorgelezen. Voordat ze naar binnen gaat, zal ze een kleine kniebuiging maken bij het vaandel. Deze begroeting is een traditie, als uiting van respect.

En daarna zien we haar nog tijdens de bordesscène; niet lang, anderhalve minuut. Ze zal geen toespraak geven, wel netjes wuiven."

Boerenprotest
Lees ook:
Boerenprotest op Prinsjesdag: 40 trekkers op weg naar Den Haag ondanks noodbevel

4. Is er geoefend?

"Reken maar. De prinses houdt van precisie en is perfectionistisch. Ik kan me niet voorstellen dat ze niet heeft geoefend, en deze dag is ook voor haar heel spannend. Heel het land kijkt mee en de ogen zijn massaal op haar gericht."

Vooral het opstapje van de Glazen Koets zal geoefend worden. Omdat de Glazen Koets heel smal is en best wiebelig, zal ze ongetwijfeld geoefend hebben met instappen. De koets staat bij de koninklijke stallen, waar ook haar paard staat, dus dat is zo te regelen."  

5. Welke kleding kunnen we verwachten?

Zijn de ogen ieder jaar gericht op de japon van de koningin, dit jaar kunnen we ons voor het eerste keer verwonderen over de kleding van de 18-jarige kroonprinses. Marcella: "Volgens traditie zal ze een japon dragen, een lange(re) jurk dus, in combinatie met een hoofddeksel. Ik denk een fashionator; een combinatie van haarband en hoed. Ze moet volgens de etiquette iets op haar hoofd in ieder geval."  

6. Wordt Amalia extra beveiligd?

"Ik ben heel benieuwd wat we daarvan gaan zien. Er worden daar nooit mededelingen over gedaan, maar de berichten dat de Mocro-maffia haar in het vizier heeft, maakt de beveiligingsvraag nog actueler. Voor het publiek zien de beveiligers eruit als gewone toeschouwers in het publiek. Ik ben erg benieuwd wat we ervan gaan merken."

'Beveiliging
Lees ook:
'Beveiliging Amalia en Rutte opgeschroefd na zorgen over Mocro-maffia'