Ga naar de inhoud
Gebied met 36 pluimveebedrijven

60.000 eenden gedood om uitbraak vogelgriep in Hardenberg

Beeld © AFP

Bij een eendenbedrijf in het Overijsselse Schuinesloot (gemeente Hardenberg) is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de ongeveer 60.000 dieren afgemaakt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

36 pluimveebedrijven

In een zone van 10 kilometer rond het getroffen bedrijf liggen nog 36 pluimveebedrijven. In het gebied geldt een vervoersverbod. Zeven bedrijven die binnen een straal van 3 kilometer van het eendenbedrijf liggen worden de komende weken intensief in de gaten gehouden door de NVWA.

Het vervoersverbod geldt voor alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Ook de jacht op vogels ligt aan banden in het gebied.

Wilde
Lees ook:
Wilde vogels bezwijken aan vogelgriep: 'Blijf uit de buurt van dode dieren'

87.000 kuikens geruimd

Afgelopen vrijdag werden in het Friese Tjerkgast al 87.000 vleeskuikens geruimd. In de afgelopen weken is vogelgriep ook vastgesteld in Daarle, Vriezenveen en De Krim (Overijssel), Zuid-Scharwoude, Wieringerwerf en Abbekerk (Noord-Holland), Lunteren en Maurik (Gelderland), Ried en Blija (Friesland), Bunschoten-Spakenburg (Utrecht), Ter Aar, Spijkenisse en Vlaardingen (Zuid-Holland) en twee keer in het Gelderse Barneveld.

Nooit eerder kampte Europa met zo'n ernstige uitbraak van vogelgriep als nu. Alleen al in Nederland zijn ruim meer dan een miljoen stuks pluimvee geruimd. De verspreiding onder wilde vogels is het meest alarmerend. Die besmettingen onder de duim houden is lastig. Het gevaar voor de mens neemt toe:

Nieuwe golf vogelgriep: gevaren voor dier én mens nog nooit zo groot

04:15
Nooit eerder kampte Europa met zo'n ernstige uitbraak van vogelgriep als nu.

Jaarlijks worden in Nederland ruim 8 miljoen eenden geslacht, voornamelijk voor de export naar Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Nadat ze in ongeveer zes weken tijd zijn grootgebracht worden ze gevangen en naar de eendenslachterij gebracht.

In 2019 doken schokkende beelden op uit de pluimveehouderij: dierenrechtenorganisatie Animal Rights legde bij eendenfokkers ernstige misstanden vast bij het vangen en vervoeren van de dieren. Uit de opnamen blijkt dat eenden structureel worden mishandeld.

Beelden
Lees ook:
Beelden tonen ernstige mishandeling eenden in Nederlandse pluimveehouderijen