Ga naar de inhoud
Dood wordt onderzocht

Man (42) die door agenten werd getaserd is na week in ziekenhuis overleden

Een taser, ook wel stroomstootwapen, in een holster van een politieagent. Beeld © ANP

Een 42-jarige man uit Rhoon die vorige week door agenten bij zijn arrestatie werd getaserd is gisteravond in het ziekenhuis overleden. Dat heeft het Openbaar Ministerie Rotterdam bekendgemaakt.

De man maakte ruzie en was zo agressief dat agenten hem moesten taseren, meldde de politie een dag na zijn arrestatie. Dat had geen effect, waarna een politiehond werd ingezet die hem in zijn been beet.

Ook daarna in de ambulance bleef de man onrustig en in het ziekenhuis werd de man onwel. Zijn toestand was toen al 'zorgelijk', volgens de politie.

Arrestatie onderzocht

Vandaag twittert het Openbaar Ministerie Rotterdam dat de man gisteravond in het ziekenhuis is overleden. De Rijksrecherche doet onderzoek naar de arrestatie.

De rijksrecherche onderzoekt ook de dood van een man in Franeker die in juli kort na zijn arrestatie overleed. De man verzette zich hevig tegen de agenten, meldt de politie, waarna agenten 'zich genoodzaakt zagen pepperspray en het stroomstootwapen te gebruiken'.

Daarop raakte de man buiten bewustzijn. De agenten hebben geprobeerd hem te reanimeren, maar de man overleed ter plaatse.

Man
Lees ook:
Man overleden na gebruik pepperspray en taser door agenten

De politie heeft sinds begin dit jaar de beschikking over stroomstootwapens. Deze taser is bedoeld voor situaties waarin een wapenstok of pepperspray niets uithaalt, maar waar agenten ook niet hun wapen willen trekken. 

Agenten kregen de beschikking over het extra wapen na een testfase waarin er zo'n 300 keer iemand bij een aanhouding werd getaserd. Dat had volgens de politie nooit noemenswaardig letsel tot gevolg.

Bekijk ook: Politie krijgt tasers, Amnesty vreest dat agenten er té snel naar grijpen

02:35
In deze video van eind vorig jaar zie je hoe agenten worden opgeleid voor het gebruik van de taser. Amnesty International vindt dat het wapen nu veel te snel gebruikt wordt, hun advies: 'Gebruik hem alleen wanneer je anders een vuurwapen zou inzetten'.