Ga naar de inhoud
Toetsen aan Mediawet

NPO: Ongehoord Nederland bereikt grens redactionele vrijheid met racisme-item

Arnold Karskens

Ongehoord Nederland ligt weer onder vuur: volgens NPO-voorzitter Frederieke Leeflang heeft de omroep met een racisme-item in de uitzending van gisteren 'de grens van de redactionele vrijheid bereikt'.

In het item werd een compilatie getoond van internetfilmpjes waarin mensen van kleur witte mensen in elkaar slaan.

'Minder belicht aspect van racisme'

Volgens presentatrice Raisa Blommestijn wilde het programma hiermee 'een op sociale media minder belicht aspect van racisme' tonen. Zij sprak over 'blanken die door negers in elkaar worden geslagen'.

Volgens Leeflang heeft 'NPO de redactionele vrijheid hoog in het vaandel staan, maar daar zijn wel grenzen aan wat racistische of discriminerende uitlatingen betreft'. "Die grens is volgens de NPO in deze uitzending bereikt."

Ongehoord
Lees ook
Ongehoord Nederland krijgt sanctie van ruim 90.000 euro voor schenden journalistieke code

Passende maatregelen

De NPO verzoekt daarom het Commissariaat voor de Media om zich hierover uit te spreken. In de Mediawet staat volgens de NPO dat 'een publieke media-instelling passende maatregelen neemt om te voorkomen dat het aanbod van haar mediadiensten aanzet tot geweld of haat jegens een groep of lid van een groep'.

De NPO zegt vandaag 'veel' klachten te hebben ontvangen over het item. Leeflang heeft Margo Smit, de ombudsman van de NPO, gevraagd deze klachten 'met voorrang' te behandelen.

Ongehoord Nederland kreeg in juli een financiële sanctie opgelegd van de NPO. Deze maatregel volgde na een rapport waarin de NPO-ombudsman constateerde dat ON zich niet altijd houdt aan de journalistieke code van de NPO. Het betreft een korting van ruim 93.000 euro op het voor ON vastgestelde jaarbudget. De omroep tekende bezwaar aan tegen de maatregel.

Ombudsman
Lees ook
Ombudsman NPO: Ongehoord Nederland brengt onjuiste informatie en schendt code NPO

Aard en inhoud

Smit stelde eerder dit jaar een onderzoek in nadat zij een 'opvallend groot aantal klachten' had gehad over de aard en inhoud van de uitzendingen die ON sinds half februari verzorgt.

Klagers vonden volgens de ombudsman dat het programma onjuiste en onbetrouwbare informatie verspreidt, dat de journalisten geen kritische vragen stelden en dat de gasten vooral uit rechtse hoek kwamen. Dit zou in strijd zijn met de journalistieke code van de NPO. De ombudsman achtte deze klachten grotendeels gegrond.

Deze
Lees ook
Deze mensen zijn lid van het nieuwe Ongehoord Nederland en vertellen waarom

Onafhankelijke journalistiek

De omroep van Arnold Karskens kreeg in 2021 van toenmalig mediaminister Arie Slob de aspirant-status, op voorwaarde dat de omroep 'dezelfde ideeën over onafhankelijke journalistiek' deelde als andere omroepen binnen de NPO.

Het ministerie heeft de omroep echter nooit gemonitord om te kijken of ON zich aan de regels hield omdat ze dit niet haar taak acht. Karskens was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Staatssecretaris
Lees ook
Staatssecretaris Uslu spreekt zich uit over Ongehoord Nederland