Ga naar de inhoud
Zorgkosten, woningmarkt

Reden tot klagen? Zo staat Nederland ervoor ten opzichte van andere EU-landen

Beeld © ANP

We werken lang en wonen is duur, maar we hebben wel een van de beste zorgstelsels, zijn gelukkig en voelen ons veilig. De onderzoeksredactie van RTL Nieuws legde cijfers over verschillende maatschappelijke thema’s langs de meetlat. Bekijk hier hoe Nederland ervoor staat ten opzichte van andere landen uit de Europese Unie.

Nederland is een van de rijkste landen van de Europese Unie. Maar hoe gaat het op andere vlakken? Met Prinsjesdag in het vooruitzicht bekeek RTL Nieuws hoe we het doen op het gebied van inflatie, werk, kinderopvang, zorg, wonen, onderwijs en veiligheid.

De inflatie in Nederland was nog nooit zo hoog. In augustus waren de prijzen gemiddeld 13,7 procent hoger dan een jaar eerder. Als we Nederland vergelijken met de rest van de Europese Unie, zien we dat er zeven landen zijn waar de inflatie nog hoger was. Met ruim 25 procent was de inflatie het hoogst in Estland.

Nederlanders werken lang

In Nederland zijn we koploper wat betreft het aantal jaar dat we werken. Een Nederlander die vandaag begint met werken, moet dat naar verwachting 42,5 jaar doen. Met 66 jaar en 7 maanden is onze pensioenleeftijd een van de hoogste van heel de Europese Unie.

Nederland is ook het land met de meeste werkenden: ruim 80 procent van de beroepsbevolking heeft een betaalde baan. Maar we zijn ook het land met het grootste aandeel mensen dat deeltijd werkt: het gemiddeld aantal werkuren per week is met 30,9 uur het laagst van heel de EU.

Dure kinderopvang

Als je als Nederlands gezin met een gemiddeld inkomen je kind de hele week naar de opvang brengt, dan kost je dit zo’n 15 procent van je salaris. Verdien je minder? Dan ben je ook minder van je inkomen kwijt. Bekijk in de grafiek hieronder hoe Nederland het doet ten opzichte van andere EU-landen.

Beste zorg

Nederland heeft na Duitsland in de EU de hoogste zorgkosten per hoofd van de bevolking. Maar daar krijgen we wel kwaliteit voor terug. Het Nederlandse zorgstelsel behoort tot de beste van de Europese Unie.

In Nederland is het aantal mensen dat vijf jaar na de diagnose kanker nog in leven is hoger dan het EU-gemiddelde. Ook is het aantal sterfgevallen als gevolg van vermijdbare en behandelbare zorg lager dan in de meeste landen en is de deelname aan bevolkingsonderzoeken hoog. Ook meldden Nederlanders vaker dat ze de medische behandelingen krijgen die ze willen, blijkt uit onderzoek van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling).

(On)betaalbaar wonen

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen, in Nederland meer dan in andere landen. De gemiddelde verkoopprijs voor een koopwoning was in 2021 64 procent hoger dan in 2015. Slechts vier andere landen kenden een hogere stijging.

Ook is een Nederlander gemiddeld meer kwijt aan wonen dan andere Europeanen. Een Nederlander geeft bijna een kwart van zijn inkomen uit aan huisvestiging. Alleen Grieken en Denen zijn meer kwijt.

Onderwijs gaat achteruit

De leesvaardigheid van Nederlandse jongeren gaat rap achteruit, blijkt uit het meest recente PISA-onderzoek. PISA vergelijkt de onderwijsprestaties van vijftienjarige scholieren in 77 landen. Nederlandse leerlingen hebben weinig plezier in lezen en moeite met het begrijpen van teksten. Een kwart van de jongeren loopt zelfs risico op laaggeletterdheid.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse schoolprestaties gaan steeds verder achteruit

PISA vergelijkt naast leesvaardigheid ook de onderwijsprestaties op het gebied van wiskunde en natuurwetenschappen. Volgens de onderzoekers bevindt Nederland zich op alle gebieden in een neerwaartse spiraal, maar op het gebied van wiskunde en natuurwetenschappen doen Nederlandse vijftienjarigen het gemiddeld nog steeds beter dan hun leeftijdsgenoten in andere EU-landen.

Ook zijn in het basisonderwijs de klassen overvol als je de groepsgrootte vergelijkt met andere EU-landen, en betalen we in het hoger onderwijs gemiddeld meer collegegeld.

Nederlanders voelen zich veilig

Als het gaat om het veiligheidsgevoel, zit het goed in Nederland. Acht op de tien Nederlands geven aan 's avonds met een gerust hart over straat te gaan. Alleen in Denemarken, Finland en Slovenië voelen mensen zich veiliger.

Ondanks dat we ons heel veilig voelen, geeft ruim 15 procent van de bevolking aan dat geweld, vandalisme of criminaliteit een probleem is in hun buurt, blijkt uit Europees onderzoek. Ook hebben Nederlanders vaker dan gemiddeld te maken met geweld, fraude of mensen die hen lastigvallen.

Geluk

Maar onderaan de streep zijn Nederlanders wel een van de gelukkigste mensen van de Europese Unie. In 2021 stond Nederland op de vijfde plek in de Happines Index. Nederlanders geven hun geluk al jaren gemiddeld een 7,4.

Verantwoording

RTL Nieuws vergeleek cijfers op het gebied van verschillende maatschappelijke thema's. Voor dit onderzoek is gebruikgemaakt van verschillende databronnen, zoals Eurostat en data van de OESO. Klik hier voor een compleet overzicht met alle gebruikte databronnen en een toelichting op de cijfers.