Maaltijdbezorgers bij Uber Eats en Deliveroo zijn soms niet wie ze zeggen te zijn. Een aantal van hen is ongedocumenteerd, maar werkt als fietskoerier onder de naam van legale, wel geregistreerde bezorgers. Ook wordt soms oneigenlijk gebruikgemaakt van studentenvisa.
Dat blijkt uit onderzoek van NRC.
Accounts uitlenen
Het gaat om koeriers uit landen als Albanië, Brazilië en Bangladesh. De Arbeidsinspectie bevestigt de misstand en vermoedt dat het vaker voorkomt, vooral bij de grotere bezorgplatforms. Daar zouden volgens de inspectie 'regelmatig accounts van bezorgers uitgeleend worden', zegt een woordvoerder in de krant.
De fraude is mogelijk doordat Uber Eats en Deliveroo alleen digitaal contact hebben met hun bezorgers en te weinig controleren of hun identiteit klopt, schrijft NRC. De koeriers werken als zelfstandigen voor deze platforms. Concurrent Thuisbezorgd werkt op een andere manier, bezorgers krijgen er een arbeidscontract.
Ook met studentenvisa wordt gesjoemeld. Een aantal van de koeriers heeft zich in het verleden ingeschreven als student, maar de studie al snel laten vallen en zich met zo'n visum als zelfstandige met een eenmanszaak laten inschrijven om maaltijden te gaan rondbrengen voor bezorgplatforms.
Geen btw- en belastingaangifte
Niet alleen de inspectie, ook de Belastingdienst geeft toe weinig grip te hebben op deze maaltijdkoeriers omdat zij geen btw- en belastingaangifte doen.
Deliveroo zegt in een reactie op het NRC-artikel dat het bedrijf niet op de hoogte is van de praktijken van zijn koeriers en dat er streng wordt gecontroleerd op fraude. Uber Eats zegt dat het een zerotolerancebeleid voert op het gebied van accountfraude.