Ga naar de inhoud
Duizenden buschauffeurs

Vandaag landelijke staking streekvervoer: vertragingen en uitval

Vorige week waren er al regionale stakingen, zoals hier in Eindhoven. Beeld © ANP

De buschauffeurs en andere medewerkers in het streekvervoer staken vandaag voor een betere cao. Volgens vakbond FNV komen duizenden buschauffeurs tijdens de landelijke stakingsdag naar de manifestatie in Den Haag. Er werken in totaal zo'n 13.000 mensen in het streekvervoer.

Vorige week zijn in de provincies al regionale acties georganiseerd. De FNV heeft de stakingen opgezet om de lonen omhoog te krijgen, ook wil de bond dat er meer personeel bijkomt en dat de werkdruk minder wordt. Niet al het personeel staakt. Door vakbond CNV is een nieuwe cao getekend, die tot eind dit jaar loopt. Maar de FNV was niet tevreden over het loonbod en de andere voorwaarden en is daarom met de stakingen gestart.

Tweede Kamerleden

De manifestatie op de Koekamp in Den Haag begint om 12.00 uur. De FNV heeft Tweede Kamerleden die het openbaar vervoer in de portefeuille uitgenodigd om bij de bijeenkomst aanwezig te zijn.

Streekvervoerders waaronder Arriva en Connexxion waarschuwen op de website voor mogelijke vertragingen en uitval van busritten.

Streekvervoer
Lees ook:
Streekvervoer staakt in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg

De FNV noemde de staking eerder deze week al 'bittere noodzaak', zowel voor de eigen werkomstandigheden van de chauffeurs als de toekomst van het openbaar vervoer.

De bond wil met de landelijke actiedag ook een boodschap naar de politiek sturen. "Wij hebben de manifestatie 'Red het OV' genoemd, omdat het op deze manier met het openbaar vervoer in Nederland niet de goede kant op gaat", zei FNV-vakbondsbestuurder Marijn van der Gaag eerder. "We roepen het kabinet en de Tweede Kamer op in te grijpen. Het ov is een openbare voorziening en niet iets waar je zoveel mogelijk geld op moet verdienen of besparen."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore