Ga naar de inhoud
Nederland

Recordverlies van 52 miljoen euro voor Blokker Holding

2015 was een heel slecht jaar voor Blokker Holding. Het moederbedrijf van onder meer Marskramer, Bart Smit en Blokker kwam uit op een recordverlies van 52 miljoen euro.

In 2014 zette Blokker voor het eerst in de geschiedenis van het familiebedrijf een verlies in de boeken, van 20 miljoen euro. Het recordverlies in 2015 werd veroorzaakt doordat er minder werd verdiend met de verkoop van producten. Ook werden de prijzen verlaagd en er werden meer kortingen werden gegeven. Daarnaast speelden hoge kosten van een reorganisatie bij onder meer Blokker en Xenos een rol. 

Dat de omzet maar een beetje daalde, met 1 procent, was volgens bestuursvoorzitter Casper Meijer positief. "De omzet in de huishoudmarkt daalde gemiddeld met 5 procent."

Ontslagen en metamorfose
Het eerder aangekondigde schrappen van honderden banen loopt volgens de topman nog dit jaar door. Dat geldt ook voor de restyling van 450 van de bijna 600 Blokker-filialen. Voor dat soort aanpassingen is 200 miljoen euro uitgetrokken. Als de restyling van de filialen succes heeft, worden de overige 150 Blokker-zaken ook aangepakt. Anders is sluiting een optie.

Financieel topman Jeroen Visser is ondanks het recordverlies vorig jaar blij met de financiële situatie van het bedrijf. "De omzet is slechts een fractie lager en de omzet uit online is met 37 procent fors gestegen. Die ontwikkeling zet zich ook de eerste maanden van dit jaar voort. Daarnaast is onze financiële basis zeer solide in tegenstelling tot andere retailers." 

Beetje laat met webshop
Bestuursvoorzitter Meijer geeft toe dat Blokker redelijk laat was met het beginnen van een webshop. "Wij zijn sinds 2014 in gaan zetten op online. Dat is relatief laat, maar we hebben nu een sprong voorwaarts gemaakt." De groei uit online tikte in het begin van dit jaar zelfs op maandbasis de 60 procent aan.

Voor een voorspelling over het hele jaar is het nog te vroeg, zegt Meijer. "Wij slaan meestal onze slag in het laatste kwartaal. Dan valt de beslissing." Of dit jaar weer winst wordt behaald is volgens hem ook nog niet te zeggen. "We hebben een driejarenplan. Zwarte cijfers komen wanneer ze komen. Dit vergt een lange adem en die hebben wij."