Ga naar de inhoud
Energiecrisis

Mogelijk toch maximumprijs energie, maar invoering kan lang duren

Beeld © ANP

Het kabinet kijkt toch of het mogelijk is om een prijsplafond op energie in te voeren. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Volgens betrokkenen is het een ingewikkelde maatregel en ligt invoering lastig. Morgen bespreken ministers verschillende opties. Er wordt gekeken naar een prijsplafond voor alle gebruikers of juist beperkt tot alleen stroom of alleen gas.

Er zijn verschillende varianten van zo’n prijsplafond mogelijk. Zo stelden PvdA en GroenLinks eerder voor de prijs voor gebruikers tot het verbruik van een gemiddeld gezin vast te zetten op de prijs van januari 2022. Daarboven betaal je dan wel de volledige prijs.

Ingewikkelde maatregel

Een variant waarbij energiemaatschappijen een maximaal bedrag in rekening mogen brengen per eenheid energie kan ook nog, net als een prijsplafond waarbij de prijs gekoppeld is aan het energielabel van je huis.

Ja,
Lees ook:
Ja, energie is duur, maar deze dingen moet je écht niet doen in huis

Maar, benadrukken ingewijden, voor alle varianten geldt dat de invoering ervan niet op heel korte termijn kan, omdat het een zeer ingewikkelde maatregel is. Mogelijk komt het kabinet pas later volgende week met details over de energieplannen.

 

"Alles ligt op tafel", zegt minister Jetten van Klimaat en Energie in de Tweede Kamer. "We hebben niet de luxe om opties die gemeenten, partijen aandragen, bij voorbaat af te wijzen We besluiten snel wat het wordt. Maar het moet ook goed uitvoerbaar ziijn, aan elk plan zitten haken en ogen." 

Niemand afsluiten

Nederland was, ook in Europa, altijd fel tegenstander van prijsplafond en maximumprijzen op energie. De afgelopen week is het kabinet naarstig op zoek naar maatregelen om de hoge energierekeningen af te remmen. Men wil voorkomen dat mensen deze winter worden afgesloten, omdat ze hun rekening niet kunnen betalen. Die afspraak kan met energiebedrijven worden gemaakt, maar er wordt nog gediscussieerd hoe een speciaal noodfonds om wanbetalers te helpen precies wordt ingericht.

In Europees verband heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan om maximumprijs op stroom te introduceren. Het gaat dan om stroom die bijvoorbeeld uit zon, wind of kerncentrale komt. Eind september beslissen Nederland en Europese lidstaten wat de plannen worden.

Bekijk ook: Gaan we het redden met ons gas deze winter? Hier hangt dat vanaf

03:01
Hopelijk wordt het niet een al te koude winter.