Ga naar de inhoud
Vaarverbod

Inspectie grijpt in na dodelijk ongeluk: vaarverbod voor 39 schepen bruine vloot

Het zeilschip waarvan de giek afbrak met de dood van een meisje tot gevolg. Beeld © ANP

39 historische zeilschepen van de bruine vloot hebben een vaarverbod gekregen van de Inspectie Leefomgeving en Transport omdat de papieren niet op orde zijn. De schepen mogen niet varen totdat ze weer goedgekeurd zijn en alle benodigde certificaten weer hebben.

Het gaat om bijna 15 procent van de historische schepen van de bruine vloot. De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft dit onderzoek gedaan naar aanleiding van het ongeluk van eind augustus. Toen kwam een 12-jarig meisje om het leven door een gebroken giek van een zeilschip uit Harlingen.

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek giekbreuk waardoor 12-jarige omkwam: wéér is houtrot oorzaak

Eén schip al onderweg

Omdat bij een eerder ongeluk in 2016 een certificaat niet op orde was, heeft de inspectie besloten alvast een check uit te voeren bij alle 250 schepen van de bruine vloot. Uit de check van de inspectie bleek dat de schepen niet allemaal beschikken over geldige certificaten.

Op het moment dat de inspectie de maatregel oplegde, was één van de 39 schepen uitgevaren. Voor de passagiers van dat schip is de reis vroegtijdig ten einde gekomen. Ze mogen er niet mee naar hun volgende bestemming.

Ouders
Lees ook:
Ouders Tara stellen rederij aansprakelijk voor fatale giekbreuk
Bron: RTL Nieuws / ANP