Ga naar de inhoud
Hoge energierekening

Jetten belooft: niemand deze winter in de kou in Nederland

Rob Jetten. Beeld © ANP

Het kabinet vindt dat niemand deze winter mag worden afgesloten van gas en elektriciteit omdat ze de energierekening niet meer kunnen betalen. "Voor mij staat één ding echt voorop: niemand mag in Nederland in de kou komen te zitten", zegt energieminister Rob Jetten in talkshow Op1. Dat 'is voor de komende winter de belofte', aldus de bewindsman.

Het kabinet overlegt momenteel met energiebedrijven over manieren om afsluitingen te voorkomen. Het zou volgens Jetten extra wrang zijn als mensen door betalingsproblemen zonder gas en elektra komen te zitten, 'terwijl we weten dat er vanaf 2023 een goede structurele oplossing komt'.

Pijn verzachten

Op Prinsjesdag trekt het kabinet miljarden uit om de pijn van de hoge prijzen te verzachten. Intussen wordt gewerkt aan een oplossing voor de korte termijn: het kabinet overlegt vandaag verder met energieleveranciers. Ook de energiebedrijven zijn het erover eens dat afsluitingen uit den boze zijn, zegt Jetten.

Ja,
Lees ook:
Ja, energie is duur, maar deze dingen moet je écht niet doen in huis

Eerder lekte al uit dat het kabinet werkt aan een fonds voor mensen die de energienota niet kunnen betalen. Momenteel wordt nog besproken wie er bijvoorbeeld voor in aanmerking zou komen voor steun uit het fonds.

Kredieten verstrekken

De Telegraaf meldde gisteravond dat het kabinet overweegt kredieten te verstrekken aan energieleveranciers. Mensen die dan in de betalingsproblemen komen, zouden via een lening hun energiebedrijf kunnen afbetalen. Ingewijden benadrukken dat dit een van de vele opties is die op tafel liggen. Wanneer het uiteindelijke plan precies wordt gepresenteerd, is nog onduidelijk.

Koud
Lees ook:
Koud douchen om energie te besparen: 'Scheelt ruim 600 euro per jaar'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.