Ga naar de inhoud
Kaartje mogelijk duurder

Veerboten naar Waddeneilanden uit de vaart om hoge brandstofprijs

De Friesland van rederij Doeksen. Beeld © ANP

Rederij Doeksen, verantwoordelijk voor de veerdiensten naar Vlieland en Terschelling, haalt vanwege de hoge brandstofkosten twee veerboten uit de vaart. Ook de prijs van de kaartjes gaat mogelijk omhoog. Als het aan de rederij ligt, gaat een retourticket naar beide eilanden 4,75 euro meer kosten.

Voor zo'n prijsverhoging heeft Doeksen nog wel toestemming van het Rijk nodig. De rederij noemt de prijsstijging van de brandstof voor de boten – bio-LNG, oftewel duurzaam opgewekt gas – exorbitant. De prijs zou sinds januari vorig jaar met 900 procent zijn gestegen.

Wrang

Het gaat om brandstof van de ms Willem Barentsz en de ms Willem de Vlamingh. Doeksen noemt het 'wrang' dat juist deze twee boten uit de vaart gehaald moeten worden, 'omdat wij recent juist hebben geïnvesteerd in duurzame nieuwe veerboten die op LNG varen'.

Scheepvaart
Lees ook:
Scheepvaart moet verduurzamen, Rederij Doeksen loopt voorop met bio-LNG

In plaats van de twee duurzamere boten wordt de ms Friesland ingezet op de lijn naar Terschelling. Alleen op drukke dagen worden de Willem Barentsz en Willem de Vlamingh nog ingezet.

De totale capaciteit van passagiers per dag verandert niet. Dat komt omdat de ms Friesland een grotere boot is.

Er
Lees ook:
Er bestaat biobrandstof voor vliegtuigen, waarom vliegen we er dan niet (of amper) mee?