Ga naar de inhoud
Opruiing

Complotdenker Micha Kat nog eens drie maanden langer vast

Bewoners van Bodegraven kijken naar bloemen die door complotdenkers zijn achtergelaten op een begraafplaats. Beeld © ANP

Complotdenker Micha Kat blijft drie maanden langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag besloten. Kat wordt verdacht van opruiing, zo zou hij hebben opgeroepen RIVM-directeur Jaap van Dissel te ontvoeren en te bedreigen.

Kat wordt ook verdacht van opruiing tot geweld tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Via het onlineplatform Red Pill Journal verspreidde hij samen met medecomplotdenkers Wouter Raatgever en Joost Knevel ongefundeerde verhalen over vermeende satanische pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven.

Bloemen op kindergraven

Als gevolg van de internetuitzendingen kwamen tientallen complotdenkers begin vorig jaar naar een begraafplaats in Bodegraven om bloemen op kindergraven neer te leggen.

Bodegraven
Lees ook:
Bodegraven doet aangifte tegen complotdenkers voor bezoedelen kindergraven

Raatgever en Knevel zijn hier al voor veroordeeld. En in een andere procedure oordeelde de rechtbank al dat de drie complotdenkers een schadevergoeding van ruim 215.000 euro moeten betalen aan de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Nog steeds berichten online

Daarnaast dient komende vrijdag bij de rechtbank in Den Haag een kort geding van de gemeente tegen Twitter. De gemeente eist dat Twitter een reeks berichten wist. Volgens de gemeente circuleren nog steeds tweets over zogenaamde pedofiele misdrijven in Bodegraven-Reeuwijk.

Kat woonde jarenlang in het buitenland en verbleef de afgelopen tijd in Noord-Ierland. Daar werd hij door de politie opgepakt omdat hij door het Nederlandse Openbaar Ministerie werd gezocht. De rechter besloot in juli dat hij mocht worden overgeleverd aan Nederland vanwege de strafzaak.