Ga naar de inhoud
Pro-formazitting

Verdachte bekent misbruik en doden Gino, emoties lopen hoog op in rechtszaal

Verdachte Donny M. vandaag in de zitting. Beeld © ANP

Hoogoplopende emoties op de eerste zittingsdag van de rechtszaak tegen Donny M., verdacht van het ontvoeren en doden van de 9-jarige Gino begin deze zomer. De zitting moest al na enkele minuten worden geschorst omdat de moeder van Gino haar emoties niet kon bedwingen en de rechtszaal uit moest worden begeleid. Kort daarna bekende M. dat hij Gino verdovende middelen en Viagra heeft toegediend, hem heeft misbruikt en gedood.

Nog voordat de rechter de eerste woorden had gesproken, was het al duidelijk dat de moeder hevig geëmotioneerd was. Bij aanvang van de zitting schreeuwde ze Donny M. al toe dat 'hij een monster is', schrijft een journalist van het Brabants Dagblad.

De rechter vertelde haar daar alle begrip voor te hebben, maar vroeg haar toch de zitting niet te verstoren. Toen de officier van justitie de officiële verdenking begon voor te lezen, knapte er iets bij Gino's moeder.

'Kijk eens naar de foto'

"Kijk eens naar de foto van mijn zoontje", schreeuwde ze uit, wijzend naar het T-shirt dat ze droeg met daarop de foto van Gino. 

Verdachte
Lees ook:
Verdachte van moord 9-jarige Gino voor het eerst voor de rechter

Op dat moment was de officier van justitie midden in zijn opsomming van de verdenking, en had hij nog de woorden uitgesproken: "U wordt ervan verdacht dat u het slachtoffer heeft gesmoord met een kussen."

Aparte ruimte

Na een korte schorsing, waarin Gino's moeder naar een aparte ruimte werd gebracht, waar ze de zitting kon volgen via een videoverbinding, werden meer details duidelijk.  Donny M. bekende vervolgens dat hij Gino op 1 juni heeft ontvoerd uit Kerkrade, hem seksueel heeft misbruikt, hem drugs heeft toegediend en hem daarna heeft gedood. "Wat er is gebeurd, wat ik heb gedaan is afschuwelijk, het had niet mogen gebeuren."

Donny M. bekent misbruiken en doden Gino: 'Wat ik heb gedaan, is afschuwelijk'

01:19
De bekentenis van Donny M.

Toch stelt het Openbaar Ministerie vraagtekens bij de openheid die M. geeft. De officier van justitie vreest dat er nog meer kan zijn gebeurd. "Het is geen geheim dat de verdachte pas heeft bekend nadat hij de beschikking had gekregen tot het dossier. Misschien is het een invulling om andere dingen niet te zeggen."

Onderzocht in Pieter Baan Centrum

Donny wordt snel opgenomen in het Pieter Baan Centrum om te worden onderzocht, maakte de rechtbank aan het einde van de zitting bekend. Op dat moment liepen de emoties opnieuw hoog op.

Gino's moeder verliet nog voor het einde van de zitting de rechtbank. Ook vanuit de aparte ruimte kon ze het niet langer aan. Op 5 december wordt de volgende zitting gehouden.

Bekijk ook: Ballonnen, vuurwerk en gierende motoren, zo werd Gino herdacht

01:30