Ga naar de inhoud
Weekcijfers RIVM

Opnieuw meer coronagevallen, ook stijging in ziekenhuisopnames

Coronatest, ter illustratie. Beeld © ANP / Robin Utrecht

Het aantal nieuwe coronagevallen blijft toenemen. Afgelopen week registreerde het RIVM 8327 nieuwe positieve tests. Dat zijn er zo'n 6 procent meer dan de week daarvoor. Ook het aantal mensen dat vanwege hun coronaklachten moet worden opgenomen in het ziekenhuis is vorige week gestegen.

Vorige week meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu voor het eerst sinds half juli een lichte stijging van het aantal nieuwe coronagevallen.

'Nog geen conclusies'

Volgens het instituut is het nog niet te zeggen of er echt een nieuwe golf in aantocht is. "Het is nu nog te vroeg om hier conclusies aan te verbinden", aldus een woordvoerder in een toelichting op de wekelijkse bijwerking van de cijfers.

Uitnodigingen
Lees ook:
Uitnodigingen voor coronaprik onderweg: niet iedereen krijgt een brief

Vorige week werden voor 219 besmette mensen de klachten zo ernstig dat ze moesten worden opgenomen in een ziekenhuis. Een week eerder ging het nog om 179 mensen. Het is voor het eerst in weken dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is gestegen.

Afgelopen 24 uur kwamen er 1496 positieve testuitslagen binnen bij het RIVM. De meeste mensen testten positief in Amsterdam (65), Den Haag (47), Rotterdam (42), Utrecht (31) en Haarlemmermeer (23).

Coronamelder definitief buiten gebruik

De app die mensen waarschuwde als zij in buurt waren geweest van iemand met een coronabesmetting, de zogeheten CoronaMelder, wordt definitief buiten gebruik gesteld. De app werkt al sinds april niet meer, maar de wet waarmee de app weer zou kunnen worden geactiveerd, loopt nog tot 10 oktober. Zorgminister Ernst Kuipers wil deze wet niet meer verlengen. Het aantal coronabesmettingen is nu relatief laag en er worden weinig mensen met corona in ziekenhuizen en de ic's opgenomen. 

De corona-app werd in oktober 2020 gelanceerd. Een jaar later meldde het ministerie dat een derde van de bevolking de app had gedownload.

In België nog wel

België neigt ernaar zijn waarschuwingsapp nog wel in de lucht te houden. De corona-adviseurs van de Belgische regering raadden onlangs aan de app nog niet op te geven, omdat die nog steeds wordt gebruikt en in de herfst zomaar weer nodig kan zijn. Op gang houden is ook goedkoper dan herstarten, luidde het eind augustus uitgebrachte advies.

'Gooi
Lees ook:
'Gooi de app CoronaMelder weg, hij voegt niks meer toe'