Ga naar de inhoud
Sinds 2018 vermist

Menselijke resten gevonden in zoektocht naar vermiste Sumanta Bansi

Mannen in witte pakken in het onderzoek naar de vermiste Sumanta Bansi Beeld © Lorenzo Derksen / Politie

Er is mogelijk een doorbraak in de jarenlange zoektocht naar de vermiste studente Sumanta Bansi (22) uit Hoorn. Zij verdween in 2018 van de een op de andere dag. Deze zomer werd Manodj B. veroordeeld voor de dood van Sumanta, maar haar lichaam werd nooit gevonden. Daar komt nu mogelijk verandering in.

"Een gesprek met de verdachte leverde nieuwe informatie op", meldt het Openbaar Ministerie in een persbericht. Vanmiddag hebben rechercheurs daarom gezocht op een locatie op een bedrijventerrein in Hoorn. In die zoektocht zijn menselijke resten aangetroffen. 

Blauwe schermen

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie aan RTL Nieuws, na berichtgeving van De Telegraaf. Het is nog niet duidelijk of de menselijke resten afkomstig zijn van Sumanta. Dat moet 'verder onderzoek uitwijzen', meldt het OM.

"De familie van Sumanta is geschokt en verdrietig", liet advocaat Maartje Schaap namens de familie weten aan RTL Boulevard. "Ze zijn enorm emotioneel. Al die jaren dat er geen duidelijkheid is en dan dit bericht, dat komt heel erg binnen. Voor hen is het nu afwachten of het om de resten van hun Sumanta gaat."

De zoektocht wordt gehouden aan de rand van het bedrijventerrein genaamd Hoorn 80. Naast dat terrein ligt een waterloop. Het gebied is afgezet en er zijn blauwe schermen geplaatst. Mensen in witte pakken zoeken het terrein af.

In verwachting

De 22-jarige Bansi verdween in februari 2018 van het ene op het andere moment en is sindsdien spoorloos. Op het moment van haar verdwijning was de studente biomedische wetenschappen acht weken in verwachting van Manodj B., bij wiens gezin zij na haar overkomst vanuit Suriname inwoonde.

Moeder
Lees ook:
Moeder vermiste Sumanta Bansi in tranen: 'Nooit afscheid kunnen nemen'

De situatie zorgde voor grote spanningen en veel ruzies in het gezin. Bij een eerdere zwangerschap in september 2017 had Bansi onder druk van het gastgezin nog ingestemd met een abortus, maar nu was ze vastbesloten het kindje te houden, zo is gebleken uit de rechtszaak.

15 jaar cel

De rechtbank is er net als het Openbaar Ministerie van overtuigd dat Manodj B. haar daarop met geweld om het leven bracht en haar lichaam wegmaakte. Eerder deze zomer werd B. dan ook veroordeeld tot 15 jaar cel.

15
Lees ook:
15 jaar cel voor doden Sumanta Bansi, lichaam nooit gevonden

Na zijn veroordeling tekende B. hoger beroep aan. Hij had tot die tijd ontkend de hand te hebben gehad in de dood van de jonge vrouw. Ook zijn vader is verdacht geweest van betrokkenheid, maar de rechtbank sprak hem vrij, op aangeven van het OM.

'Gewoon, zo door het hart'

De rechtbank redeneerde destijds dat het niet anders kon dan dat Manodj B. de studente met geweld om het leven heeft gebracht. Hij was de laatste die haar in leven had gezien. Aanwijzingen dat zij zou zijn overleden door een ongeval of zelfdoding waren er niet. Ook een natuurlijke dood leek uitgesloten, evenals een vrijwillige verdwijning. Volgens de rechtbank heeft B. totaal niet willen meewerken aan het onderzoek.

Voor het bewijs gebruikte de rechtbank onder meer zeer belastende opnamen van B., waarin hij onder meer zegt dat hij Bansi heeft vermoord, 'gewoon, zo door het hart'. Ruim een week nadat hij haar om het leven had gebracht, stapte hij naar de politie om aan te geven dat ze niet was teruggekeerd van vakantie en dat hij haar wilde laten uitschrijven.

In het vonnis woog de rechtbank mee dat B. ongeruste familieleden van het slachtoffer lang voor de gek heeft gehouden, waardoor de moeder van Bansi zich pas in november 2018 bij de politie meldde.