Ga naar de inhoud
Prijzen stegen in najaar

De koopkracht stond ook vorig jaar al onder druk

Een klant bij een groentewinkel, ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

De daling van de koopkracht zette vorig najaar al in toen de energiekosten en prijzen in de supermarkt omhoogschoten, maar de lonen niet meestegen. Daardoor ging de koopkracht in heel 2021 maar met 0,3 procent omhoog. Dat is een van de kleinste stijgingen in jaren.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat constateert dat vooral pensioengerechtigden er in 2021 qua koopkracht al op achteruit gingen.

Stijgende energieprijzen

Vooral de sterk stijgende energieprijzen in het najaar gooide roet in het eten. Ruim 60 procent van de werknemers ging er vorig jaar nog in koopkracht op vooruit, maar voor 75 procent van de pensioenontvangers daalde de koopkracht, stelt het CBS.

In de maand september, als Prinsjesdag dichterbij komt, worden we altijd doodgegooid met het begrip koopkracht. Maar wat is het nou eigenlijk en hoe wordt het berekend? Vier jaar geleden maakten we daar deze video over, die nog altijd relevant is: 

Koopkracht dit, koopkracht dat, maar wat is het?

Het is zo'n kernwoord dat politici vaak gebruiken: koopkracht. Met Prinsjesdag voor de deur hoor je het steeds vaker. Maar wat is koopkracht eigenlijk en wat heb je eraan?

Het CBS zegt dat de koopkracht verandert door externe ontwikkelingen, zoals prijsstijgingen, de ontwikkeling van de cao-lonen, beleid van de overheid, en door veranderingen in het persoonlijke leven van mensen.

Zo zijn het vinden van (ander) werk, gaan samenwonen of uit elkaar gaan, en pensionering ook van invloed op de koopkracht. In de koopkrachtontwikkeling die het CBS publiceert, wordt met al deze invloeden rekening gehouden.

Voorzichtig
Lees ook:
Voorzichtig optimisme over koopkrachtmiljarden: 'Mooi begin'

Dit jaar daling van 6,8 procent

Het is vast geen verrassing dat de koopkracht door de stijgende prijzen dit jaar nog veel meer onder druk staat. Het CBS schatte vorige maand dat de koopkracht er dit jaar zelfs 6,8 procent op achteruit gaat.

Het kabinet heeft daarom een miljardenplan aangekondigd om de koopkracht (iets) te herstellen. Meer daarover lees je in dit artikel.

Bekijk ook: die hogere prijzen door inflatie zullen we moeten slikken

02:25
Zuur voor werknemers, maar als de lonen één-op-één meestijgen met de inflatie worden de problemen alleen maar groter. We zullen de inflatie moeten uitzitten, stelde Z deze zomer.