Ga naar de inhoud
Vluchten geschrapt

Duizenden mensen gedupeerd door drukte Schiphol: 'Ontzettend vervelend'

Lange rijen met reizigers vandaag voor de vertrekhallen op luchthaven schiphol waardoor honderden hun vluchten missen. Beeld © ANP

Door de drukte op Schiphol zijn vandaag 5.000 tot 10.000 mensen gedupeerd, zegt een woordvoerder van de luchthaven tegen RTL Nieuws. Schiphol noemt de grote drukte op de luchthaven en de annulering van enkele vluchten 'ontzettend vervelend' voor reizigers en ook voor luchtvaartmaatschappijen.

Om de drukte het hoofd te bieden had de luchthaven een oproep gedaan aan maatschappijen om vandaag vluchten te schrappen, aldus een woordvoerder.

Lange rijen

Door een krappe bezetting bij de beveiliging ontstonden er vandaag namelijk opnieuw lange rijen voor de vertrekhallen. De wachttijden liepen wel op van twee tot drie uur. Volgens Schiphol ging de oproep naar alle maatschappijen om zo veel mogelijk bij te dragen aan de vermindering van de drukte.

Schiphol
Lees ook:
Schiphol vraagt luchtvaartmaatschappijen vluchten te annuleren vanwege drukte

Hoeveel vluchten exact geannuleerd zijn, is volgens de woordvoerder nog niet bekend, want er vinden nog steeds gesprekken plaats. "We proberen het aantal geschrapte vluchten zoveel mogelijk te beperken."

In ieder geval werden bij Transavia twee vluchten geannuleerd en ook bij KLM werden enkele vluchten geschrapt. Corendon en TUI gaven eerder aan geen vluchten te annuleren.

Ajax

De vluchten van easyJet gaan gewoon zoals gepland, zei een woordvoerder. Daaronder vallen ook twee vluchten naar Liverpool. Ajax speelt morgen in de Champions League tegen Liverpool FC, waardoor ook supporters van de Amsterdamse club op de vlucht naar de Engelse stad zitten.

Tadic:
Lees ook:
Tadic: niet goed van Schiphol, wij willen fans bij ons hebben

Vakbond FNV had gezegd dat door het wegvallen van de zomertoeslag meer beveiligers van Schiphol elders werk zijn gaan zoeken. Daardoor waren er tekorten bij de security, waardoor dus lange rijen wachtende passagiers ontstonden.

Morgen weer in gesprek

FNV gaat morgen weer in gesprek met Schiphol over de problemen met personeelstekorten. FNV-campagneleider Joost van Doesburg zei dat het uitgangspunt is dat mensen weer met plezier aan het werk kunnen op de luchthaven. Volgens hem kan de luchthaven daarvoor aan twee knoppen draaien: meer beveiligers of minder vluchten.

De woordvoerder van Schiphol zei dat het nog te vroeg is om te praten over een eventuele nieuwe toeslag voor beveiligers. "Maar we houden de vinger aan de pols en we kijken wat we kunnen doen."