Ga naar de inhoud
Maandag overleg

Koopkrachtcrisis op tafel bij overleg kabinet en vakbonden

Premier Mark Rutte. Beeld © ANP

Het kabinet komt maandag samen met verschillende vakbonden en werkgevers bijeen om te overleggen over onder meer de koopkrachtcrisis. Dat bevestigen Haagse bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

De afspraak tussen het kabinet en vakbonden en werkgevers stond weliswaar al langer gepland, maar komt door de huidige spanningen rond de koopkracht in een heel ander licht te staan. Het kabinet wil volgens een ingewijde 'de temperatuur in de polder testen over de koopkrachtmaatregelen die het kabinet de dag erna op Prinsjesdag presenteert'.

Ook willen de ministers kijken of er wellicht nog een polderakkoord mogelijk is.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet werkt aan extra maatregelen tegen hoge energierekeningen

Dit voorjaar was er sprake van een mogelijk sociaal akkoord. Dat lijkt inmiddels heel moeilijk omdat de vakbonden en werkgevers mijlen uit elkaar liggen. De vakbonden voelen zich machtig, zeker na het door stakingen afgedwongen cao-akkoord bij de spoorwegen.

Werkgevers zijn best bereid de lonen te verhogen, maar niet met de percentages die de vakbonden eisen.

Doorbraak
Lees ook:
Doorbraak in cao-onderhandeling met NS, stakingen opgeschort

Voor het kabinet zou een stevige loonstijging volgend jaar een zegen zijn omdat dan de koopkracht van mensen die werken verbetert. Door de koppeling van de uitkeringen aan de lonen profiteren ook mensen met een uitkering van hogere lonen.

Mogelijk toch dit jaar nog maatregelen

Tijdens het overleg van maandag zal volgens ingewijden ook gesproken worden over maatregelen die nog dit jaar genomen kunnen worden om de koopkracht van mensen te verbeteren.

Het kabinet probeert met man en macht burgers die in de problemen komen door de extreem hoge energieprijs te helpen. Of dat zal lukken, is nog onduidelijk. Het is de bedoeling dat de ministerraad daar vrijdag een knoop over doorhakt.

Bekijk ook: Gas is onbetaalbaar, dus Wilma sloot het af

03:28